Wyszukaj w serwisie

Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych

Pierwszą z wymienionych zaczęto stosować w 1988 roku, umożliwia ona skopiowanie kilku fragmentów DNA jednocześnie. Tę metodę z powodzeniem można stosować w analizie zafałszowań żywności. Wykorzystywano ją do identyfikacji konkretnych gatunków mięsa w przetworach mięsnych czy zafałszowania mlekiem krowim serów wytwarzanych na bazie innego mleka. Z kolei metoda PCR-RFLP (polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) umożliwia identyfikację nawet blisko spokrewnionych ze sobą gatunków. Z powodzeniem jest stosowana w analizie zafałszowania przetworów rybnych [9]. Odmianą klasycznej PCR jest metoda RAPD (random amplified polymorphic DNA), w której wykorzystuje się tylko jeden starter oligonukleotydowy o długości od kilku do kilkunastu nukleotydów. Starter taki umożliwia amplifikowanie obu nici DNA jednocześnie. Metoda znalazła zastosowanie do identyfikacji gatunków roślinnych i zwierzęcych w żywności. W celu zapewnienia wydajnych i niezawodnych metod identyfikacji wymienionych alergenów, opracowano oraz zwalidowano dwa nowe ilościowe multipleksowe systemy reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym (real-time PCR). Jednocześnie pozwalają oznaczyć DNA w takich produktach jak: orzeszki ziemne, orzechy laskowe, seler, soja, jaja, mleko, migdały i sezam. Testy charakteryzują się dobrą specyficznością i czułością w zakresie 0,01%. Pierwsze porównania wyników ELISA z wynikami PCR sugerują jakościową zgodność, ale niską korelację wyników ilościowych [11].

Metody immunodiagnostyczne

Do grona metod immunodiagnostycznych powszechnie stosowanych w identyfikacji i analizie ilościowej antygenów należą testy ELISA. Generalnie zasada metod immunodiagnostycznych opiera się na specyficznej reakcji antygen − przeciwciało (Ag-Ab). W tym przypadku przeciwciała muszą...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją

Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:

  • merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
  • strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
  • wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
  • wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Poznaj nasze serwisy