Wyszukaj w serwisie

Jakość wody pitnej – analiza i interpretacja

W tab. 1 podano jako przykłady środków kontroli parametry, które powinny być badane w zależności od przeprowadzonej oceny ryzyka (wody powierzchniowe i wody podziemne narażone na wpływy antropogeniczne).

lab-wody-pitnejTab. 1. Parametry chemiczne, które powinny być badane w zależności od przeprowadzonej oceny ryzyka

Należy uwzględniać także warunki meteorologiczne, gdyż mogą one mieć istotny wpływ na pojawienie się zagrożeń. Największe epidemie chorób przenoszonych drogą wodną były wynikiem niesprzyjających temperatur i wiatrów (Milwaukee, 1993 r. – wody powierzchniowe) lub nadmiernych opadów (Walkerton, 2000 r. – wody podziemne).

Środki kontroli na etapie pobierania i uzdatniania wody to zarówno stałe monitorowanie:

  • warunków środowiskowych;
  • uwarunkowań technicznych;
  • uwarunkowań technologicznych, jak i
  • jakości ujmowanej wody,

z wykorzystaniem kontroli terenowych, posiadanych baz danych, aparatury monitorującej online, biosensorów, szybkich testów i tradycyjnych analiz wody. Część parametrów (określonych w załączniku 1C Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia), w przypadku ich naturalnego pochodzeni...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją

Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:

  • merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
  • strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
  • wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
  • wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Reklama
Poznaj nasze serwisy