Jakość wody pitnej – analiza i interpretacja
W tab. 1 podano jako przykłady środków kontroli parametry, które powinny być badane w zależności od przeprowadzonej oceny ryzyka (wody powierzchniowe i wody podziemne narażone na wpływy antropogeniczne).
Tab. 1. Parametry chemiczne, które powinny być badane w zależności od przeprowadzonej oceny ryzyka
Należy uwzględniać także warunki meteorologiczne, gdyż mogą one mieć istotny wpływ na pojawienie się zagrożeń. Największe epidemie chorób przenoszonych drogą wodną były wynikiem niesprzyjających temperatur i wiatrów (Milwaukee, 1993 r. – wody powierzchniowe) lub nadmiernych opadów (Walkerton, 2000 r. – wody podziemne).
Środki kontroli na etapie pobierania i uzdatniania wody to zarówno stałe monitorowanie:
- warunków środowiskowych;
- uwarunkowań technicznych;
- uwarunkowań technologicznych, jak i
- jakości ujmowanej wody,
z wykorzystaniem kontroli terenowych, posiadanych baz danych, aparatury monitorującej online, biosensorów, szybkich testów i tradycyjnych analiz wody. Część parametrów (określonych w załączniku 1C Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia), w przypadku ich naturalnego pochodzeni...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży