Analiza metali w próbkach piw domowych i komercyjnych przy wykorzystaniu techniki ICP-OES
fot. iStock
Celem pracy było określenie zależności pomiędzy składem, stylem piwa a zawartością oznaczanych pierwiastków. Oznaczone zawartości zostały wykorzystane do porównania ich z dopuszczalnymi, bezpiecznymi dawkami dziennego spożycia.
TITLE: Analysis of metals in samples of home and commercial beers using the ICP-OES technique
STRESZCZENIE: W pracy przedstawiono wyniki badań zawartości wybranych pierwiastków w piwie. Celem badań było określenie związku między składem, rodzajem piwa, jego pochodzeniem i rodzajem opakowania a zawartością oznaczanych pierwiastków. Analizę wybranych metali wykonano przy wykorzystaniu techniki optycznej spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem plazmie sprzężonej indukcyjnie (ICP-OES). Etap przygotowania próbek piw obejmował odgazowanie i mineralizację przy wykorzystaniu 70-proc. kwasu HNO3. Na podstawie uzyskanych wyników badań zaobserwowano, że spośród wszystkich analizowanych pierwiastków dominującymi były makroskładniki(Ca, Mg, Na i K), których głównym źródłem jest woda wykorzystywana w procesie produkcji piwa. W pracy wykazano również, że zły stan techniczny instalacji wykorzystywanej w ciągu technologicznym może przełożyć się bezpośrednio na wyższą zawartość żelaza i pogorszenie walorów smakowo-zapachowych piwa.
SŁOWA K...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników
Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:
- wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
- bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
- wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
- informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży