Bezpieczeństwo żywności tematem października

W październiku w naszym serwisie skupiamy się na bezpieczeństwie żywności. Metody wykrywania alergenów, badania wartości odżywczej czy zanieczyszczenia żywności: o tym wszystkim przeczytacie w 11 specjalistycznych artykułach, które wybraliśmy dla Was. Tylko w październiku teksty te będą miały otwarty dostęp dla wszystkich zainteresowanych:
- Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych
- Badania wartości odżywczej – skąd się biorą informacje na opakowaniu
- Określenie mikrobiologicznej trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych
- Mikrobiologiczne zanieczyszczenia produktów żywnościowych
- Analiza metali w próbkach piw domowych i komercyjnych przy wykorzystaniu techniki ICP-OES
- Kwasy halogenooctowe w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi
- Współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka i możliwości aplikacyjne
- Naturalne substancje konserwujące poprawiające bezpieczeństwo żywności – przegląd i charakterystyka
- Niskie stężenia, skomplikowane matryce ‒ oznaczanie neonikotynoidów w próbkach środowiskowych i w żywności
- Kofeina w energetykach dostępnych na polskim rynku
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w żywności – analityka wspiera konsumenta
Zobacz, o czym mówiliśmy w poprzednich miesiącach: