We wrześniu mówimy o chromatografii
Chromatografia to technika rozdzielania mieszaniny oraz detekcji otrzymanych składników. Rozdziału substancji dokonuje się przez przepuszczenie roztworu mieszaniny przez specjalnie przygotowaną fazę rozdzielczą, zwaną również stacjonarną.
Technikę chromatografii opracował w 1903 roku rosyjski chemik Michaił Cwiet. Pierwszą substancją, którą otrzymał w wyniku wynalezionej techniki rozdzielania był chlorofil. Udało mu się to przepuszczając wyciąg z liści przez rurkę z węglanem wapnia w formie ciała stałego.
Zagłęb się w tematykę chromatografii!
Przygotowaliśmy dla Ciebie 12 artykułów z tego zakresu. Poniższe publikacje dostępne są tylko do końca września.
- Chromatografia gazowa – sposoby identyfikacji i oznaczania wybranych składników wód toaletowych
- Chromatografia jonowa i techniki pokrewne – wczoraj, dziś i jutro
- Zawartość azotanów(III) i azotanów(V) w wodzie kranowej na terenie Górnego Śląska oraz ich potencjalny wpływ na zdrowie konsumentów
- Odkryj INUVION – technologiczny przełom w chromatografii jonowej
- Oznaczanie węglowodanów w produktach spożywczych techniką chromatografii jonowej
- Zastosowanie technik sprzężonych w analizie specjacyjnej selenu w napojach roślinnych
- Jakość wody przeznaczonej do spożycia według EPA 300.1. Dwie części A i B normy EPA 300.1 w trakcie jednej analizy
- Derywatyzacja w chromatografii gazowej. Przegląd metod i reagentów
- Derywatyzacja w chromatografii gazowej. Ocena skuteczności procedur w analityce związków pochodzenia naturalnego i zanieczyszczeń środowiska
- Charakterystyka polimorfów leków metodą IGC- SEA
- Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej
- Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności