Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych

W jednoczesnym określaniu ilościowym i identyfikacji białek alergennych bardzo pomocny jest rozwój metod spektrometrii mas. Zatem do analizy jakościowej i ilościowej współcześnie stosuje się: metody chromatograficzne, spektrometrię mas, PCR, biosensory oraz metody immunologiczne.
TITLE: Methods of detecting allergens in food products
STRESZCZENIE: Podłożem wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych, w tym alergii, jest obecny styl życia. Stres, ciągły pośpiech, nieustannie rosnący stopień zanieczyszczenia środowiska naturalnego, znaczny udział w codziennej diecie żywności przetworzonej to tylko niektóre z przyczyn rosnącego tempa zachorowań m.in. na alergie i nietolerancje pokarmowe. Objawy alergii pokarmowych to cały szereg reakcji, począwszy od zmian skórnych, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprzez trudności w oddychaniu, skończywszy na wstrząsie anafilaktycznym. Dla osób mających zdiagnozowaną alergię pokarmową podstawową metodą „leczenia” jest unikanie żywności zawierającej alergeny. Z kolei po stronie producentów leży obowiązek rzetelnego informowania konsumentów o ich obecności lub braku.
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!