Kwasy nukleinowe ‒ niedoceniane składniki żywności
fot. iStock
TITLE: Nucleic acids ‒ underrated food components
STRESZCZENIE: Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA i RNA powszechnie występujące w żywności mają także duże znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.
SŁOWA KLUCZOWE: pokarmowe kwasy nukleinowe, zawartość DNA/RNA w żywności, rola żywieniowa
SUMMARY: The current research on nucleic acids concentrates on their role as a genetic material. It may be presumed however, that DNA and RNA being the widespread food components are also of great nutritional significance. This is testified by the presence of numerous mechanisms responsible for the detection, digestion and absorption of these molecules in the alimentary tract. In the scientific literature, the number of reports suggesting the crucial nutritional role of consumed nucleic acids is growing, however this knowledge is far from being organized and does not provide well-founded evidence that could...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników
Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:
- wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
- bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
- wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
- informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży