Kwasy halogenooctowe w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Kwasy halogenooctowe, obecne w wodzie przeznaczonej do spożycia, mogą negatywnie wpływać na organizmy ludzi i zwierząt. Istnieje obawa, że długotrwałe narażenie na podwyższone poziomy HAA może stanowić ryzyko rozwoju raka, co zostało potwierdzone badaniami licznych grup naukowców podczas badań doświadczalnych, prowadzonych z wykorzystaniem organizmów testowych.
TITLE: Haloacetic acids in water intended for human consumption
STRESZCZENIE: Kwasy halogenooctowe są ubocznymi produktami dezynfekcji. Z tego powodu mogą być obecne w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Ich negatywny wpływ na zdrowie i życie człowieka został potwierdzony badaniami, dlatego też konieczność monitorowania ich obecności w wodzie pitnej została przewidziana przez wytyczne Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 z dnia 16 grudnia 2020 r.
SŁOWA KLUCZOWE: kwasy halogenooctowe, HAA, woda pitna
SUMMARY: Haloacetic acids are by-product of disinfection and by this reason they may [...]