Innowacyjne, niekonwencjonalne, ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka i możliwości aplikacyjne

TITLE: Innovative, unconventional but contemporary methods of food preservation − overview, characteristics and application possibilities
STRESZCZENIE: Utrwalanie żywności jest obecnie procesem technologicznym, bez którego nie może się obejść żadna gałąź przemysłu spożywczego. Metody i zabiegi technologiczne stosowane do konserwowania żywności mają zabezpieczyć produkt przed szeregiem niekorzystnych zmian natury fizycznej, biochemicznej czy mikrobiologicznej i jednocześnie wydłużyć maksymalnie termin jej przydatności do spożycia. Dzięki tym zabiegom minimalizowane jest także bardzo niekorzystne zjawisko społeczne, jakim jest marnowanie żywności. Tradycyjne metody konserwowania żywności opierają się na zastosowaniu niskiej lub wysokiej temperatury, odwadnianiu żywności czy stosowaniu substancji konserwujących. Natomiast rozwój nauk o żywności pozwolił na zastosowanie technik napromieniowania, wysokich ciśnień, pola elektrycznego jako oręża w walce o bezpieczeństwo zdrowotne żywności. W artykule dokonano charakterystyki poszczególnych nowych technik konserwowania żywności.
SŁOWA KLUCZOWE: technika wysokich ciśnień, skoncentrowane pole mikrofalowe, pulsacyjne [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!