Staphylococcus aureus – patogen przemysłowy
Staphylococcus aureus jest czynnikiem wywołującym wiele chorób zakaźnych, takich jak infekcje skóry, bakteriemia, zapalenie wsierdzia, zapalenie płuc i zatrucia pokarmowe. Organizm ten był pierwotnie wiodącym patogenem szpitalnym, a następnie w środowisku społecznym pojawiły się odrębne epidemiologicznie klony.
Komórki Staphylococcus aureus są Gram-dodatnie i mają kształt kulisty. Obserwowane pod mikroskopem świetlnym po barwieniu metodą Grama często tworzą grona przypominające kiść winogron. Nazwa „Staphylococcus” pochodzi z języka greckiego i oznacza kiść winogron (gronkowiec) i jagód (kokkos). Obserwacja ze skaningowego mikroskopu elektronowego ujawnia komórki o mniej więcej kulistym kształcie i gładkiej powierzchni. Średnica komórek wynosi od 0,5 do 1,0 µM. Transmisyjna mikroskopia elektronowa komórek pokazuje grubą ścianę komórkową, charakterystyczną błonę cytoplazmatyczną i bezpostaciową cytoplazmę [1].
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników
Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:
- wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
- bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
- wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
- informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży