Wyszukaj w serwisie

Metabolity wtórne roślin w walce z koronawirusem

Rys. 3 przestawia metabolity wtórne produkowane przez rośliny, które znane są od setek lat i posiadają wiele właściwości leczniczych.

lab-metabolity-wtórneRys. 3. Przykłady roślinnych metabolitów wtórnych i miejsce ich występowania

Roślinne metabolity wtórne to grupa obejmująca szeroki zakres niskocząsteczkowych związków organicznych o zróżnicowanej strukturze chemicznej [15]. Wiele z tych cząsteczek występuje w naturze w ilościach ppm, a zatem uzyskanie odpowiednich ilości leku wymaga ogromnych zbiorów.

Wytwarzane metabolity wtórne mogą: odgrywać pewną rolę w życiu rośliny, chronić przed pasożytami, zmniejszać parowanie, pomagać w zasklepianiu ran i w różny sposób wpływać na rośliny konkurencyjne. Rośliny wytwarzają związki chemiczne również po to, by swoim zapachem wabić owady.

Roślinne metabolity wtórne są uznawane za związki niezbędne do aklimatyzacji roślin, ale nie odgrywają istotnej roli w kontynuacji procesów życiowych. Związki chemiczne produkowane przez rośliny są również wykorzystywane przez ludzi jako: leki, aromaty, farmaceutyki, agrochemikalia, substancje zapachowe, barwniki, biopestycydy, dodatki do żywności. Wiele sprzedawanych obecnie leków to proste, syntetyczne modyfikacje substancji pochodzenia naturalnego [16-18].

Przykładami biomolekuł pochodzenia roślinnego, wykazującymi działanie hamujące replikację wirusów są:

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników

Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:

  • wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
  • bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
  • wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
  • informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Poznaj nasze serwisy