Reklama

Wyszukaj w serwisie

Co z tą Odrą?

Rozmowa z dr. inż. Łukaszem Weberem – specjalistą ds. technologii uzdatniania wody

fot. arch. Ł. Webera

Małgorzata Ullmann: Panie Doktorze, co wiemy do tej pory o przyczynach tej katastrofy ekologicznej?

Łukasz Weber: Jest to temat rzeka, na który składa się wiele elementów. Jak już wiemy z pewnością, przyczyny tej całej sytuacji miały podłoże w rozwoju złotych alg, czyli gatunku Prymnesium parvum, który rozwinął się w jakichś zastoiskach słonej wody, jeszcze dokładnie nie wiadomo gdzie. Niedawno miała miejsce konferencja prasowa pani minister, myślałem, że ustalono już może, gdzie faktycznie wystąpiło źródło rozwoju tych organizmów, ale niestety nie. Tym niemniej sytuacja wyglądała tak, że gdzieś w górnej Odrze rozwinęły się Prymnesium parvum, a następnie w wyniku uruchomienia tej zakwitniętej słonej wody przez całą Odrę przetoczyła się fala zakwitu, która pozbierała swoje śmiertelne żniwo.

Ten gatunek glonów wytwarza bardzo niebezpieczne dla zwierząt oddychających tlenem rozpuszczonym w wodzie toksyny. Atakują one aparaty oddechowe, w przypadku ryb są to skrzela, no i po prostu ryby umierają. Ale wyrzut toksyn nie jest ciągły. Nie jest tak, jak z jakąś substancją chemiczną wprowadzoną do wody, która płynie i niszczy życie biologiczne. W tym przypadku algi co jakiś czas wydzielają toksyny, wskutek jakichś czynników pobudzających je do t...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników

Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:

  • wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
  • bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
  • wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
  • informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Reklama
Poznaj nasze serwisy