Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności
Właściwości saponin są – w znacznej mierze – dość zbliżone do tych obserwowanych w przypadku GA, co wprost wynika z podobieństw w budowie tych dwóch klas związków. Opisano ich zdolność do: obniżania poziomu cholesterolu we krwi, hemolizy czerwonych krwinek, oddziaływania z błonami komórkowymi, a także ograniczone działanie przeciwgrzybicze [13, 14, 26, 28]. Ze względu na niższą toksyczność niż GA, nie obserwuje się wyraźnych efektów negatywnych spożywania saponin, choć wykazano, że przy długotrwałym przyjmowaniu dużych dawek tych związków (160 g/dzień) rozwija się lekka anemia. Dodatkowo saponiny mają zdolność do obniżania przyswajalności cynku, wapnia i żelaza, co przy diecie bogatej w rośliny zawierające znaczne ilości saponin może powodować znaczące niedobory tych pierwiastków [14].
Bezpieczeństwo żywności
Kwestia bezpieczeństwa żywności obejmuje – w zakresie omawianych związków – głównie zawartość w pokarmie GA roślin psiankowatych, z racji ich wyraźnie wyższej toksyczności. Najpoważniejsze przypadki efektów toksycznych związanych z konsumpcją GA obejmowały ziemniaki [4]. W procesie udomowienia tej rośliny doszło do znaczącego obniżenia zawartości substancji [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!