Substancje intensywnie słodzące pochodzenia roślinnego − korzyści i zagrożenia

TITLE: Intense sweeteners of plant origin − benefits and threats
STRESZCZENIE: Obecnie do najczęściej stosowanych substancji słodzących, będących zamiennikami sacharozy, zalicza się syntetyczne substancje intensywnie słodzące (m.in. aspartam, acesulfam K).
Jednak rosnąca świadomość konsumentów na temat zdrowia i prawidłowego odżywiania sprawia, że coraz częściej poszukują oni substancji intensywnie słodzących pochodzenia roślinnego. W niniejszej pracy przedstawiono charakterystykę intensywnie słodkich białek naturalnie występujących w roślinach, które w przyszłości mogą znaleźć zastosowanie jako alternatywne substancje słodzące, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym.
SŁOWA KLUCZOWE: substancje intensywnie słodzące, słodkie białka
SUMMARY: Nowadays, the most commonly used sweeteners, which are substitutes for sucrose, include synthetic intense sweeteners (e.g. aspartame, acesulfame K). However, due to the growing awareness of issues related to health and proper nutrition, consumers are increasingly looking for intense [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!