Reklama

Wyszukaj w serwisie

Zawartość azotanów(III) i azotanów(V) w wodzie kranowej na terenie Górnego Śląska oraz ich potencjalny wpływ na zdrowie konsumentów

Obliczone wartości ilorazu zagrożenia (HQ) dla kobiet, mężczyzn, dzieci i niemowląt wynosiły odpowiednio: 0,004-0,160 (średnia: 0,030); 0,003-0,130 (średnia: 0,025); 0,008-0,348 (średnia: 0,066) oraz 0,018-0,782 (średnia: 0,148). Co istotne, wszystkie wartości HQ były poniżej dopuszczalnego poziomu 1 (rys. 5). Oznacza to, że azotany(V) nie miały znaczącego wpływu na zdrowie konsumentów wody.

lab-azotanów
Rys. 5. Ocena ryzyka zdrowotnego kobiet, mężczyzn, dzieci i niemowląt związanego z narażeniem na azotany w wodzie pitnej

Dyskusja

W dostępnej literaturze opisano przykłady badań nad zawartością azotanów(V) w wodach przeznaczonych do spożycia. Zhang i współautorzy [25] podają, że w około 50% próbek wód gruntowych występujących na badanym obszarze (obszar nawadniania kanału Jinghui w centrum równiny Guanzhong w prowincji Shaanxi w Chinach) stężenie azotanów(V) było wyższe niż wartości rekomendowane dla wody pitnej. Paradis i współautorzy [26] badali jedyne źródło wody pitnej na Wyspie Księcia Edwarda (Kanada). W 6% studni domowych stężenie azotanów(V) w wodzie było wyższe niż 10 mg/L NO3-N. W badaniach przeprowadzonych w Turcji [27] zaobserwowano sezonowe wahania stężenia azotanów(V) w próbkach wody gruntowej. Najwyższe stężenie (60 mg/L NO3) odnotowano w lecie, najniższe zaś jesienią (0,2 mg/L NO3). Inne przykłady dotyczą źródeł wody pitnej w: Bangladeszu, Arabii Saudyjskiej, Indonezji, Indiach, Chinach, Pakistanie, Nowej Zelandii [28-34]. W niektórych z tych prac omówiono nie tylko stężenie jonów azotanowych(V) w wodzie, ale także proces ich powstawania i migracji w różnych typach wód, a także sezonową i przestrzenną zmienność. Problem ten dotyczy również wód w innych regionach świata, np. w wysoko uprzemysłowionych krajach Europy i Ameryki [11, 35].

Do źródeł narażenia ludzi na azotany(V) i azotany(III) należą: żywność (zwłaszcza warzywa), dodatki do żywności i woda pitna. Ocena łącznego narażenia na substancje chemiczne jest bardziej wiarygodnym narzędziem ochrony zdrowia ludzkiego niż ocena narażenia na pojedynczą substancję [36]. Przegląd systematyczny i analizę oceny ryzyka zdrowotnego związanego z narażeniem na azotany(V) i azotany(III) w wodzie pitnej w Iranie opisali Karimi i Samadi [37]. Inne badania z Iranu dotyczą miast Arak [38] i Bardaskan [39], w których oszacowano ryzyko zdrowotne związane z obecnością azotanów(V) w wodzie pitnej. Ocenę ryzyka zdrowotnego związanego z narażeniem na azotany(V) w wodzie pitnej pochodzącej z wiejskich studni przeprowadzili również Sadler i wsp. [40] w Semarang w Indonezji, gdzie sprawdzono stężenie azotanów(V) w wodzie w 52 wiejskich studniach. Stężenie azotanów(V) było wyższe niż 50 mg/L NO3 tylko w dwóch próbkach.

W 2016 r. Zimoch i Paciej [41] opublikowali pracę dotyczącą oceny ryzyka zanieczyszczenia wody pitnej azotanami(V) pochodzącymi z terenów rolniczych w województwie śląskim. Celem pracy była analiza zmienności stężenia azotanów(V) w wodzie przeznaczonej do spożycia przez mieszkańców Śląska w latach 2008-2012. Obszary o największym ryzyku zanieczyszczenia wody kranowej azotanami(V) wyznaczono na podstawie stężenia azotanów(V) w powierzchniowych wodach surowych i wodzie do spożycia. Wyniki uzyskane w powyższych badaniach są zbieżne z wynikami uzyskanymi dla podobnych prób przez Zimocha i Pacieja w latach 2008-2012, którzy zastosowali inną metodykę badawczą.

Wnioski

W badaniach oznaczono zawartość azotanów(V) i azotanów(III) w 29 wodach kranowych i jednej studni wiejskiej z terenu Górnego Śląska. Dodatkowo zmierzono odczyn i przewodnictwo analizowanych próbek. Uzyskane wyniki wykorzystano do oceny ryzyka zdrowotnego związanego z narażeniem kobiet, mężczyzn, dzieci i niemowląt na azotany(V) w wodzie pitnej. Poniżej przedstawiono szczegółowe wnioski z przeprowadzonych badań:

  • Stężenia azotanów(V) wahały się od 0,09 mg/L NO3-N do 8,48 mg/L NO3-N i nie stwierdzono ich istotnych zmian sezonowych. We wszystkich analizowanych próbkach stężenie jonów azotanowych(III) było poniżej LOQ metody.
  • Dawka (CDI) azotanów(V) pobrana w wyniku spożycia wody pitnej była wyższa dla dzieci i niemowląt niż dla dorosłych. Iloraz zagrożenia (HQ) dla kobiet, mężczyzn, dzieci i niemowląt był poniżej 1. Najwyższe wartości uzyskano dla wody ze studni wiejskiej (próbka 10).
  • Na podstawie oszacowanego ryzyka zdrowotnego dla kobiet, mężczyzn, dzieci i niemowląt związanego z narażeniem na azotany(V) w wodzie pitnej stwierdzono, że nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia ludzi.
  • W każdym kwartale 2019 roku najwyższe stężenia azotanów(V) zaobserwowano w wodzie ze studni wiejskiej. Wbrew powszechnej opinii, niedezynfekowana woda ze studni może mieć gorsze parametry niż uzdatniona woda wodociągowa z przedsiębiorstwa wodociągowego.
  • Zaleca się sporadyczną analizę wody kranowej pobranej u konsumenta w celu potwierdzenia jej jakość nie tylko w miejscu produkcji. Pozwala to również na nawiązanie dobrych relacji i zaufania między producentem a odbiorcami wody.
Podziękowania
Autorzy pracy dziękują Parkowi Technologicznemu „EkoEnergia – Woda – Bezpieczeństwo” w Katowicach za sfinansowanie tych badań.

Piśmiennictwo

  1. Li P. et al.: Sources and Consequences of Groundwater Contamination. „Arch Environ Contam Toxicol”, 2015, 80, 1-10.
  2. Li P., He X., Guo W.: Spatial groundwater quality and potential health risks due to nitrate ingestion through drinking water: A case study in Yan’an City on the Loess Plateau of northwest China. „Hum Ecol Risk Assess”, 2019, 25 (1-2), 11-31.
  3. Wu J., Zhang Y., Zhou H.: Groundwater chemistry and groundwater quality index incorporating health risk weighting in Dingbian County, Ordos basin of northwest China. „Geochemistry”, 2020, 80 (4), 125607.
  4. Wu J. et al.: Comprehensive understanding of groundwater quality for domestic and agricultural purposes in terms of health risks in a coal mine area of the Ordos basin, north of the Chinese Loess Plateau. „Environ. Earth Sci”, 2019, 78 (15), 1-10.
  5. European Commission: Council Directive No 91/676/EEC of 12 December 1991 concerning the protection of waters against pollution caused by nitrates from agricultural sources. [In:] „Official Journal of the European Union”, L375, pp. 1-8.
  6. IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans: Ingested nitrate and nitrite, and cyanobacterial peptide toxins. IARC Monographs 94, International Agency for Research on Cancer, Lyon, France 2010.
  7. Gardolinski P.C. et al.: Comparison of sample storage protocols for the determination of nutrients in natural waters. „Water Res”, 2001, 35 (15), 3670-3678.
  8. Bryan N.S., van Grinsven H.: The Role of Nitrate in Human Health. „Adv Agron”, 2013, 119, 153-182.
  9. Brender J.D. et al.: Prenatal Nitrate Intake from Drinking Water and Selected Birth Defects in Offspring of Participants in the National Birth Defects Prevention Study. „Environ Health Perspect”, 2013, 121 (9), 1083-1089.
  10. Temme E.H.M. et al.: Average daily nitrate and nitrite intake in the Belgian population older than 15 years. „Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess”, 2011, 28 (9), 1193-1204.
  11. Ward M.H. et al.: Drinking Water Nitrate and Human Health: An Updated Review. „Int J Environ Res Public Health”, 2018, 15 (7), 1-31.
  12. World Health Organization: Guidelines for drinking-water quality 4th ed. World Health Organization, Geneva 2017.
  13. Regulation of the Minister of Health of December 7, 2017 regarding the quality of water intended for human consumption.
  14. Czekaj J. et al.: Identification of nitrate sources in groundwater and potential impact on drinking water reservoir (Goczałkowice reservoir, Poland). „Phys Chem Earth”, 2016, 94, 35-46.
  15. Królak E., Raczuk J.: Nitrate concentration-related safety of drinking water from various sources intended for consumption by neonates and infants. „Arch Environ Prot”, 2018, 44, 3-9.
  16. Ji Y. et al.: Seasonal Variation of Drinking Water Quality and Human Health Risk Assessment in Hancheng City of Guanzhong Plain, China. Expos. „Health”, 2020, 12 (3), 469-485.
  17. Baran A, Tarnawski M., Koniarz T.: Spatial distribution of trace elements and ecotoxicity of bottom sediments in Rybnik reservoir, Silesian-Poland. „Environ Sci Pollut Res”, 2016, 23 (17), 17255-17268.
  18. Google Maps a. https://www.google.com/maps/@50.2951254, 18.6921281, 11z?hl=pl.
  19. Google Maps b. https://www.google.pl/maps/@52.0122001, 29.5346949, 3z/data=!5m1!1e4?hl=en.
  20. Office of Emergency and Remedial Response: Risk Assessment Guidance for Superfund. Human Health Evaluation Manual, Part A. Vol. I. United States Environmental Protection Agency, Washington, USA 1989.
  21. Ghaderpoori M. et al.: Data on fluoride concentration and health risk assessment of drinking water in Khorasan Razavi province, Iran. „Data Br”, 2018, 18, 1596-1601.
  22. Guissouma W., Tarhouni J.: Fluoride in Tunisian drinking tap water. „J Water Resour Prot”, 2015, 7 (11), 860-870.
  23. Office of Water U.S. Environmental Protection Agency: Edition of the drinking water standards and health advisories. United States Environmental Protection Agency, Washington, USA 2018.
  24. Integrated Risk Information System Assessments. https://cfpub.epa.gov/ncea/iris_drafts/atoz.cfm.
  25. Zhang Y., Wu J., Xu B.: Human health risk assessment of groundwater nitrogen pollution in Jinghui canal irrigation area of the loess region, northwest China. „Environ Earth Sci”, 2018, 77 (7), 1-12.
  26. Paradis D. et al.: Groundwater nitrate concentration evolution under climate change and agricultural adaptation scenarios: Prince Edward Island, Canada. „Earth Syst Dyn”, 2016, 7 (1), 183-202.
  27. Selek Z., Yetis A.D.: Assessment of nitrate contamination in a transnational groundwater basin: a case study in the Ceylanpinar Plain, Turkey. „Environ Earth Sci”, 2017, 76 (20), 1-11.
  28. Thomson B.M., Nokes C.J., Cressey P.J.: Intake and risk assessment of nitrate and nitrite from New Zealand foods and drinking water. „Food Addit Contam”, 2007, 24 (2), 113-121.
  29. Alabdula’aly A.I. et al.: Assessment of nitrate concentration in groundwater in Saudi Arabia. „Environ Monit Assess”, 2010, 161 (1-4), 1-9.
  30. Li J. et al.: Analysis of spatial-temporal distributions of nitrate-N concentration in Shitoukoumen catchment in northeast China. „Environ Monit Assess”, 2010, 169 (1-4), 335-345.
  31. Soomro F. et al.: Occurrence and delineation of high nitrate contamination in the groundwater of Mithi sub-district, Thar Desert, Pakistan. „Environ Earth Sci”, 2017, 76 (10), 1-9.
  32. Fathmawati F. et al.: Origin and distribution of nitrate in water well of settlement areas in Yogyakarta, Indonesia. „Environ Monit Assess”, 2018, 190 (11), 1-11.
  33. Akber M.A. et al: Nitrate contamination of water in dug wells and associated health risks of rural communities in southwest Bangladesh. „Environ Monit Assess”, 2020, 192 (3), 1-12.
  34. Karunanidhi D. et al.: Evaluation of non-carcinogenic risks due to fluoride and nitrate contaminations in a groundwater of an urban part (Coimbatore region) of south India. „Environ Monit Assess”, 2020, 192 (2), 1-16.
  35. Manassaram D.M., Backer L.C., Moll D.M.: A Review of Nitrates in Drinking Water: Maternal Exposure and Adverse Reproductive and Developmental Outcomes. „Environ Health Perspect”, 2006, 114 (3), 320-327.
  36. van den Brand A.D. et al.: Assessment of the combined nitrate and nitrite exposure from food and drinking water: application of uncertainty around the nitrate to nitrite conversion factor. „Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess”, 2020, 37 (4), 568-582.
  37. Karimi B., Samadi S.: Health risk assessment for exposure to nitrate and nitrite in drinking water in Iran: a systematic review and meta-analysis. „Desalin Water Treat”, 2018, 136, 369-394.
  38. Karimi B.: Nitrate health risk assessment and its spatial distribution in drinking water in Arak, Iran. „Desalin Water Treat”, 2020,175, 141-151.
  39. Radfarda M. et al.: Health risk assessment to fluoride and nitrate in drinking water of rural residents living in the Bardaskan city, arid region, southeastern Iran. „Desalin Water Treat”, 2019, 145, 249-256.
  40. Sadler R. et al.: Health risk assessment for exposure to nitrate in drinking water from village wells in Semarang, Indonesia. „Environ. Pollut”, 2016, 216, 738-745.
  41. Zimoch I., Paciej J.: Spatial risk assessment of drinking water contamination by nitrates from agricultural areas in the Silesia province. „Desalin Water Treat”, 2916, 57 (3), 1084-1097.
mgr inż. Paulina Pecyna-Utylska
mgr inż. Joanna Kernert
prof. dr hab. Rajmund Michalski
Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN, Zabrze

Czytaj także: Oznaczanie węglowodanów w produktach spożywczych techniką chromatografii jonowej

Poznaj nasze serwisy