Reklama

Wyszukaj w serwisie

Właściwości kofeiny i jej wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu

Dzienne spożycie kofeiny przez człowieka jest uzależnione od zwyczajów żywieniowych panujących w danym kraju i, uśredniając, wynosi ono 200 mg/osobę [20]. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać dawki 400 mg/dzień. Taką dawkę kofeiny dostarcza 8-10 szklanek herbaty długo parzonej czy 6 tabliczek gorzkiej czekolady oraz, jak wcześniej wspomniano, 4-5 filiżanek kawy o średniej mocy [1]. Dyrektywa 2002/67/EC opracowana przez Komisję Europejską zawiera dane w sprawie znakowania środków spożywczych zawierających kofeinę. Z zapisów wynika, że produkty (z wyjątkiem kawy i herbaty) zawierające powyżej 150 mg/kg kofeiny powinny zostać oznakowane etykietą zawierającą informację „wysoka zawartość kofeiny”, wraz z podaniem jej ilości [1]. Zapisu tego nie stosuje się w przypadku napojów, które „bazują” na kawie lub ekstrakcie kawy albo herbaty w przypadku, gdy produkt jest sprzedawany pod nazwą „kawa” lub „herbata” [21]. Zgodnie z dyrektywą kofeina może być również wykorzystywana jako środek aromatyzujący w produkcji lub przygotowywaniu środków spożywczych. Musi być jednak określona w wykazie składników w pierwszym rzędzie po określeniu „środek aromatyzujący”. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Unii Europejskiej nr 872/2012 kofeina może stanowić składnik aromatyczny [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy