Wyszukaj w serwisie

Właściwości kofeiny i jej wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu

Dzienne spożycie kofeiny przez człowieka jest uzależnione od zwyczajów żywieniowych panujących w danym kraju i, uśredniając, wynosi ono 200 mg/osobę [20]. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać dawki 400 mg/dzień. Taką dawkę kofeiny dostarcza 8-10 szklanek herbaty długo parzonej czy 6 tabliczek gorzkiej czekolady oraz, jak wcześniej wspomniano, 4-5 filiżanek kawy o średniej mocy [1]. Dyrektywa 2002/67/EC opracowana przez Komisję Europejską zawiera dane w sprawie znakowania środków spożywczych zawierających kofeinę. Z zapisów wynika, że produkty (z wyjątkiem kawy i herbaty) zawierające powyżej 150 mg/kg kofeiny powinny zostać oznakowane etykietą zawierającą informację „wysoka zawartość kofeiny”, wraz z podaniem jej ilości [1]. Zapisu tego nie stosuje się w przypadku napojów, które „bazują” na kawie lub ekstrakcie kawy albo herbaty w przypadku, gdy produkt jest sprzedawany pod nazwą „kawa” lub „herbata” [21]. Zgodnie z dyrektywą kofeina może być również wykorzystywana jako środek aromatyzujący w produkcji lub przygotowywaniu środków spożywczych. Musi być jednak określona w wykazie składników w pierwszym rzędzie po określeniu „środek aromatyzujący”. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Unii Europejskiej nr 872/2012 kofeina może stanowić składnik aromatyczny takich produktów, jak: przetwory mleczne i lody (do 70 mg/kg), wyroby cukiernicze (do 100 mg/kg) oraz napoje bezalkoholowe (do 150 mg/kg) [3].

Dużą grupę powyższych produktów spożywczych stanowią artykuły przeznaczone dla dzieci. Skłania to producentów do szacowania ilości kofeiny, jakiej te produkty dostarczają. Jak już wspomniano, dzienne spożycie kofeiny przez dzieci do 12. roku życia nie powinno przekraczać 2,3 mg/kg masy ciała, tj. w przybliżeniu 85 mg dla dziecka w wieku 10-12 lat na dzień. Zatem przy założeniu, że do produkcji lodów czy wyrobów cukierniczych zastosowano maksymalne dawki kofeiny, produkty te, przy racjonalnym dzienny...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją

Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:

  • merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
  • strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
  • wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
  • wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Relacje

Poznaj nasze serwisy