Potencjał probiotyczny nowych szczepów drożdży

Sukces doktoranta Politechniki Warszawskiej na międzynarodowej konferencji mikrobiologicznej. Mgr inż. Aleksander Gryciuk zdobył Best Presentation Award podczas sympozjum Microbial Innovation & Applications w ramach 1st International Conference on Advancements of Microbiology: The relevance of microbes in tackling threats to health and environment.
Wydarzenie odbyło się między 7 a 9 kwietnia w Warszawie, a prezentacja doktoranta PW pt. „Beyond Saccharomyces boulardii: The Probiotic Potential of New Saccharomyces cerevisiae Strains and Their Extracellular Vesicles ” dotyczyła potencjału probiotycznego nowych szczepów drożdży.
Badania Aleksandra Gryciuka koncentrują się na analizie pęcherzyków zewnątrzkomórkowych drożdży probiotycznych z kolekcji PW i ich potencjale jako nośników bioaktywnych cząsteczek. Prace obejmują interdyscyplinarną analizę na styku mikrobiologii, biologii komórkowej, molekularnej oraz bioinformatyki. To temat o dużym znaczeniu w kontekście zdrowia człowieka i nowoczesnych terapii mikrobiologicznych.
– Pęcherzyki zewnątrzkomórkowe (ang. Extracellular Vesicles, EVs) to bardzo małe, kuliste struktury, otoczone błoną komórkową, które są wypełnione różnymi substancjami, takimi jak białka, DNA czy RNA. Mają ok. tysiąca razy mniejszą średnicę od ludzkiego włosa. Wytwarzają je wszystkie żywe komórki – od bakterii i drożdży po komórki ludzkie. Pęcherzyki te umożliwiają komórkom m.in. „porozumiewanie się” ze sobą, przekazywanie różnych informacji, bez konieczności bezpośredniego kontaktu – tłumaczy Aleksander Gryciuk.
W prezentacji przedstawiono najnowsze dane eksperymentalne. Na ich podstawie wytypowano obiekty badawcze, które zostaną wykorzystane w dalszych pracach nad zastosowaniem pęcherzyków zewnątrzkomórkowych w farmacji.
Aleksander Gryciuk realizuje doktorat w Katedrze Biotechnologii Środków Leczniczych i Kosmetyków na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej w ramach grantu NCN nr 2023/49/B/NZ9/03663, kierowanego przez dr hab. Jolantę Mierzejewską, prof. uczelni, pt. „Pęcherzyki zewnątrzkomórkowe drożdży probiotycznych jako nośniki biologicznie aktywnych molekuł przekazywanych do komórek ludzkich w przewodzie pokarmowym”.
Źródło: Politechnika Warszawska
Czytaj także: Nanomateriały hybrydowe do efektywnego foto(elektro)katalitycznego oczyszczania wody