Reklama

Wyszukaj w serwisie

Naturalne substancje konserwujące poprawiające bezpieczeństwo żywności – przegląd i charakterystyka

lab-naturalne
fot. iStock

Naturalne substancje konserwujące są doskonałą alternatywą dla syntetycznych środków. Są skuteczne, bezpieczne dla konsumentów i przede wszystkim naturalne, czyli takie, jakich poszukują współcześni, świadomi konsumenci.

TITLE: Natural preservatives that improve food safety − overview and characteristics

STRESZCZENIE: Jednym ze sposobów zapewnienia bezpieczeństwa żywności (food safety) jest stosowanie substancji konserwujących w celu wydłużenia jej trwałości oraz terminu przydatności do spożycia. Obecnie producenci dysponują całą gamą konserwantów, które są zaliczane do substancji dodatkowych do żywności, a ich dawki stosowane do utrwalania konkretnych produktów spożywczych są regulowane prawnie. W ostatnim czasie konsumenci coraz częściej poszukują żywności bez dodatku substancji konserwujących lub niskoprzetworzonej. Jednak w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności zasadne jest użycie substancji konserwujących, które na ogół są syntetyczne. Tymczasem dobrą alternatywą jest użycie naturalnych substancji konserwujących, np. olejków eterycznych czy bakteriocyn.

SŁOWA KLUCZOWE: bezpieczeństwo żywności, substancje konserwujące, bakteriocyny, olejki eteryczne

[...]
Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy