Wyszukaj w serwisie

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia produktów żywnościowych

Wykrywanie Bacillus cereus w żywności

Grupa bakterii określana jako Bacillus cereus sensu lato to zbiór dziewięciu gatunków bakterii względnie beztlenowych, zdolnych do wytwarzania form przetrwalnikowych. Zdolność ta znacznie wyróżnia je na tle pozostałych patogenów żywnościowych ze względu na ogromną tolerancję na skrajne warunki, w tym temperaturę i wilgotność. Szeroko rozpowszechnione w przyrodzie wykazują ogromny wpływ na wiele obszarów aktywności człowieka. Naturalnym miejscem bytowania tych bakterii (podobnie zresztą jak wielu innych gatunków bakterii produkujących formy przetrwalne, w tym należących do rodzaju Bacillus) w środowisku jest gleba, z której mogą trafić jako zanieczyszczenie pierwotne lub wtórne na surowce roślinne bądź zwierzęce wykorzystywane do produkcji i przetwórstwa żywności. Najczęstszymi produktami, z których można wyizolować bakterie B. cereus, są: dania mięsne, sosy, zupy i przede wszystkim smażony bądź ugotowany ryż [7, 8].

Wiele szczepów B. cereus odpowiada za produkcję toksyn stanowiących potencjalną przyczynę zatruć pokarmowych spowodowanych ich obecnością w żywności. Do tej pory dokładnie poznano i opisano kilka z nich, przede wszystkim: [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy