Zakażenia wywołane przez Vibrio alginolyticus oraz Aeromonas hydrophila po spożyciu owoców morza – opis przypadku
fot. iStock
Dzięki rozwiniętej diagnostyce laboratoryjnej już na podstawie badania jednej próbki kału możliwe jest wykluczenie lub potwierdzenie zakażenia określonym patogenem.
TITLE: Vibrio alginolyticus and Aeromonas hydrophila infection after the consumption of seafood ‒ a case report
STRESZCZENIE: W pracy przedstawiono postępowanie diagnostyczne i profilaktyczne w związku ze zgłoszeniem rozpoznania choroby zakaźnej z początkowym podejrzeniem biegunki podróżnych u pacjenta powracającego z Włoch w sierpniu 2018 roku. Na podstawie badań lekarskich, laboratoryjnych oraz danych uzyskanych z wywiadu epidemiologicznego ustalono, że czynnikami wywołującymi zachorowanie były gatunki bakterii Vibrio alginolyticus oraz Aeromonas hydrophila należące do rodzaju Vibrio. Prawdopodobnie wzrost temperatury mórz jako konsekwencja globalnego ocieplenia klimatu skutkuje częstszymi infekcjami wywoływanymi przez V. alginolyticus i A. hydrophila u ludzi, co jeszcze nie jest uwzględniane w tradycyjnej diagnostyce mikrobiologicznej.
SŁOWA KLUCZOWE: Vibrio alginolyticus, Aeromonas hydrophila, przypadek kliniczny
SUMMARY: The paper presents the diagnostic and prophylactic procedure in connection with a case of an infectious disease initially diag...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży