Mikrobiologiczne zanieczyszczenia produktów żywnościowych

Kluczem w dążeniu do poprawy zdrowia społeczeństwa są dwa elementy: kontrola i nadzór nad produkcją żywności oraz profilaktyka związana z ograniczaniem czynników ryzyka zakażeń, czyli między innymi higiena pracy w procesie przygotowywania żywności i innych sektorach przemysłu, np. farmacji.
Niezależnie od produkowanych wyrobów wszyscy ich producenci zobowiązani są do zapewnienia jasno określonego poziomu jakości, który bezpośrednio zaświadcza o ich bezpieczeństwie dla konsumentów. Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 178/2002 żywność stanowiąca niebezpieczeństwo dla zdrowia lub życia nie może znajdować się w obrocie handlowym. Z mikrobiologicznego punktu widzenia Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. [1] zawiera dokładny wykaz mikroorganizmów niepożądanych w analizowanej żywności i tym samym podlegających badaniu mikrobiologicznemu. Należą do nich m.in.: Salmonella, Listeria spp., Escherichia coli, gronkowce koagulazo-dodatnie Staphylococcus aureus, rodzaj Enterobacteriaceae, bakterie tlenowe (ogólna liczba) oraz przypuszczalne Bacillus cereus. Analiza [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!