Mikrobiologiczne zanieczyszczenia produktów żywnościowych
Fot. iStock
Kluczem w dążeniu do poprawy zdrowia społeczeństwa są dwa elementy: kontrola i nadzór nad produkcją żywności oraz profilaktyka związana z ograniczaniem czynników ryzyka zakażeń, czyli między innymi higiena pracy w procesie przygotowywania żywności i innych sektorach przemysłu, np. farmacji.
Niezależnie od produkowanych wyrobów wszyscy ich producenci zobowiązani są do zapewnienia jasno określonego poziomu jakości, który bezpośrednio zaświadcza o ich bezpieczeństwie dla konsumentów. Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 178/2002 żywność stanowiąca niebezpieczeństwo dla zdrowia lub życia nie może znajdować się w obrocie handlowym. Z mikrobiologicznego punktu widzenia Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. [1] zawiera dokładny wykaz mikroorganizmów niepożądanych w analizowanej żywności i tym samym podlegających badaniu mikrobiologicznemu. Należą do nich m.in.: Salmonella, Listeria spp., Escherichia coli, gronkowce koagulazo-dodatnie Staphylococcus aureus, rodzaj Enterobacteriaceae, bakterie tlenowe (ogólna liczba) oraz przypuszczalne Bacillus cereus. Analiza mikrobiologiczna produktów żywnościowych wykorzystuje r...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży