Jak nieświadomie wspieramy oporność mikrobów – zagrożenia wynikające z niewłaściwego używania substancji biobójczych
Co wpływa na efektywność dezynfekcji?
Na skuteczność dezynfekcji oddziałuje wiele zmiennych, takich jak: rodzaj powierzchni, ilość i rodzaj zanieczyszczeń (czynniki środowiskowe), czynniki biologiczne oraz cechy użytych dezynfektantów [10]. Na działanie danego preparatu mogą wpływać m.in.: czas kontaktu z powierzchnią, stężenie roztworu, rodzaj substancji aktywnych i występowanie substancji pomocniczych. Z kolei za czynniki biologiczne uznaje się gatunek drobnoustroju i jego naturalną oporność na konkretny związek. Warto zaznaczyć, że najbardziej oporne są priony oraz przetrwalniki bakteryjne. Z kolei wirusy otoczkowe charakteryzują się najmniejszą opornością. Czynnikami środowiskowymi są: temperatura, pH, ilość i rodzaj zanieczyszczeń czy rodzaj powierzchni [37]. Mimo tego, że dezynfekcja wydaje się być prostą czynnością, podczas tego procesu może wystąpić wiele błędów. Do nieprawidłowych praktyk zalicza się np.: nieumycie danej powierzchni przed jej zdezynfekowaniem, zbyt krótki czas kontaktu między dezynfekowaną powierzchnią a biocydem, jak również korzystanie z dezynfektantów bez uwzględnienia zasad podanych przez producenta. Ponadto trzeba także pamiętać, że stosowanie przez zbyt długi czas preparatów dezynfekcyjnych, posiadających w składzie związki będące w tej samej grupie [...]