Reklama

Wyszukaj w serwisie

Staphylococcus aureus – patogen przemysłowy

Staphylococcus aureus jest czynnikiem wywołującym wiele chorób zakaźnych, takich jak infekcje skóry, bakteriemia, zapalenie wsierdzia, zapalenie płuc i zatrucia pokarmowe. Organizm ten był pierwotnie wiodącym patogenem szpitalnym, a następnie w środowisku społecznym pojawiły się odrębne epidemiologicznie klony.

Komórki Staphylococcus aureus są Gram-dodatnie i mają kształt kulisty. Obserwowane pod mikroskopem świetlnym po barwieniu metodą Grama często tworzą grona przypominające kiść winogron. Nazwa „Staphylococcus” pochodzi z języka greckiego i oznacza kiść winogron (gronkowiec) i jagód (kokkos). Obserwacja ze skaningowego mikroskopu elektronowego ujawnia komórki o mniej więcej kulistym kształcie i gładkiej powierzchni. Średnica komórek wynosi od 0,5 do 1,0 µM. Transmisyjna mikroskopia elektronowa komórek pokazuje grubą ścianę komórkową, charakterystyczną błonę cytoplazmatyczną i bezpostaciową cytoplazmę [1].

LAB_4_21_Damian_Sztucki_STAPHYLOCOCCUS_AUREUS_TAB_1
Tab. 1. Różnicowanie gatunków w obrębie rodzaju Staphylococcus spp. „+” – reakcja [...]
Ten materiał dostępny jest dla zalogowanych użytkowników.
Załóż konto i dołącz do grona użytkowników naszego portalu!
Chcesz mieć dostęp do wszystkich materiałów na portalu?
Reklama
Poznaj nasze serwisy