Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności

TITLE: Glycoalkaloids and saponins – analysis, biological role, food safety
STRESZCZENIE: Glikoalkaloidy steroidowe to metabolity wtórne roślin psiankowatych, a zbliżone do nich strukturalnie saponiny to związki naturalne szeroko rozpowszechnione wśród roślin wyższych. Obie grupy związków mają interesujące właściwości biologiczne, ale też – chociaż ich toksyczność jest umiarkowana – w wyższych dawkach mogą wywoływać niekorzystne efekty zdrowotne. W artykule opisano wybrane substancje z obu grup, ich właściwości biologiczne oraz procedury analityczne stosowane w oznaczaniu tych istotnych składników żywności pochodzenia roślinnego.
SŁOWA KLUCZOWE: glikoalkaloidy steroidowe, saponiny, aglikon, bezpieczeństwo żywności, analiza chemiczna
SUMMARY: Steroidal glycoalkaloids are secondary metabolites produced by solanaceous plants, while structurally [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!