Reklama

Wyszukaj w serwisie

Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności

LAB-GLIKOALKALOIDY
Rys. 2. Rośliny jadalne będące źródłem glikoalkaloidów steroidowych oraz saponin: owoce bakłażana (Solanum melongena L., góra) – źródło solasoniny i solamarginy; liście, kwiaty i jagody Solanum scabrum Mill. (dół) – źródło saponin zawierających diosgeninę i tigogeninę. Fot. Łukasz Haliński

TITLE: Glycoalkaloids and saponins – analysis, biological role, food safety

STRESZCZENIE: Glikoalkaloidy steroidowe to metabolity wtórne roślin psiankowatych, a zbliżone do nich strukturalnie saponiny to związki naturalne szeroko rozpowszechnione wśród roślin wyższych. Obie grupy związków mają interesujące właściwości biologiczne, ale też – chociaż ich toksyczność jest umiarkowana – w wyższych dawkach mogą wywoływać niekorzystne efekty zdrowotne. W artykule opisano wybrane substancje z obu grup, ich właściwości biologiczne oraz procedury analityczne stosowane w oznaczaniu tych istotnych składników żywności pochodzenia roślinnego.

SŁOWA KLUCZOWE: glikoalkaloidy steroidowe, saponiny, aglikon, bezpieczeństwo żywności, analiza chemiczna

SUMMARY: Steroidal glycoalkaloids are secondary metabolites produced by solanaceous plants, while structurally [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy