Antygeny białkowe jako składniki przeciwbakteryjnych szczepionek podjednostkowych
fot.
iStock
Białka pochodzenia bakteryjnego są bardzo interesującymi komponentami szczepionek ze względu na ich dobrze opracowane metody izolacji, wysoką immunogenność i bezpieczeństwo stosowania. Ponadto, dzięki odwrotnej wakcynologii, możliwe jest poszukiwanie antygenów białkowych przy mniejszych niż tradycyjnie nakładach finansowych i oszczędności czasu.
TITLE: Protein antigens as components of antibacterial subunit vaccines
STRESZCZENIE: Szczepionki podjednostkowe zyskują coraz większe zainteresowanie ze względu na wpisywanie się w trend unikania rozwoju zakażenia poszczepiennego. Najczęściej takie preparaty zawierają w swoim składzie oczyszczone antygeny, np. białka, peptydy czy polisacharydy o właściwościach immunogennych względem układu odpornościowego człowieka. Obiecującymi białkowymi antygenami używanymi do konstruowania tego typu szczepionek są białka błony zewnętrznej typowe dla bakterii Gram-ujemnych (w tym lipoproteiny) oraz pęcherzyki zewnątrzbłonowe. Te ostatnie stanowią szczególnie atrakcyjny materiał do tworzenia preparatów szczepionkowych nowej generacji, m.in. ze względu na możliwość projektowania unikalnej kombinacji antygenów.
SŁOWA KLUCZOWE: antygeny białkowe, szczepionki podjednostkowe, OMP, lipoproteina, OMV
SUMMARY:
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży