Zastosowanie technik sprzężonych w analizie specjacyjnej selenu w napojach roślinnych
Materiały i metody
W badaniach został wykorzystany chromatograf cieczowy 1260 Infinity II LC System, Agilent Technologies, w połączeniu z tandemowym spektrometrem mas z jonizacją poprzez elektrorozpraszanie, Agilent 6460 Triple Quad, z zastosowaniem kolumny chromatograficznej HILIC Luna 3u, Phenomenex, USA, o wymiarach 150 mm x 2 mm x 3 µm. Faza ruchoma A: 25 mM HCOONH4 (pH 5), B: ACN, przepływ fazy ruchomej: 0,3 mL min-1, objętość nastrzyku: 5 µL. Próbki rozdzielano za pomocą elucji gradientowej: 80% A (4 min), 50% A (8 min), 80% A (8 min). Przed przystąpieniem do analizy związków selenu w napojach roślinnych przeprowadzono optymalizację parametrów pracy aparatu. Optymalizowanymi parametrami były napięcie fragmentora, ciśnienie rozpylacza i napięcie przyłożone do kapilary. Warunki pracy detektora przedstawiono w tab. 2.

Próbki napojów roślinnych do analizy HILIC-ESI-MS/MS przygotowano poprzez wstępne frakcjonowanie przy użyciu kolumny wykluczania (SEC), wybrane frakcje poddano liofilizacji, rozpuszczeniu w fazie ruchomej, a następnie każdą z próbek filtrowano przy użyciu filtrów strzykawkowych o wielkości porów 0,2 µm. Po optymalizacji parametrów procesu rozdzielania przystąpiono do wykonania analiz i identyfikacji związków selenu. Za pomocą powyższej metody rozdzielono pięć wybranych frakcji napojów roślinnych: sojowego, owsianego i jaglanego. Na zarejestrowanych widmach mas odszukano profile izotopowe zgodne z teoretycznym profilem izotopowym należącym do selenu.
Występowanie sygnałów zgodnych z teoretycznym profilem izotopowym selenu wskazywało na obecność jego związków w napoju sojowym i jaglanym. W celu ich identyfikacji przeprowadzono fragmentację wybranych jonów pseudomolekularnych (m/z 251 oraz m/z 443) (rys. 1).

Otrzymane jony potomne dla m/z 251 mogą sugerować obecność metyloselenocysteiny (MeSeCys) w napoju sojowym. Zidentyfikowany w trybie jonów dodatnich jon o m/z 183,9 jest charakterystyczny dla związku o wzorze sumarycznym C4H9NO2Se ([M+H]+). Poddany fragmentacji jon posiadał jednakże m/z 251, co sugeruje przyłączenie się do MeSeCys innych cząsteczek, a mogły to być dwie cząsteczki tlenu, NH3 i woda. Następnie po odłączeniu się od MeSeCys cząsteczki amoniaku zaobserwowano sygnał charakterystyczny dla jonu o wzorze sumarycznym C4H7O2Se+. Kolejno po utracie wody można zaobserwować intensywny sygnał przy m/z 148,9 odpowiadający C4H5OSe+. Ostatni jon fragmentacyjny o m/z 121,5 został zidentyfikowany jako C3H5Se+. Wszystkie zaprezentowane jony wskazują na obecność metyloselenocysteiny w napoju sojowym.
W przypadku napoju jaglanego jonem pseudomolekularnym, na podstawie którego zidentyfikowano związek selenu, był jon o m/z 443 zarejestrowany w trybie jonów dodatnich. Stosunek masy do ładunku 400 jest charakterystyczny dla γ-glutamylo-selenocystationiny, zatem podobnie jak w poprzednim przypadku można stwierdzić obecność cząsteczek przyłączonych do omawianego jonu. W wyniku przeprowadzonej fragmentacji nie zaobserwowano bezpośrednio sygnału dla γ-glutamylo-selenocystationiny, gdyż jon ten fragmentował do C8H15N2O5Se+, którego sygnał widoczny jest przy m/z równym 299. Kolejno po odłączeniu się atomu węgla i atomu tlenu zauważalny jest sygnał m/z 271, który jest charakterystyczny dla jonu C7H15N2O4Se+. Dodatkowo po utracie kolejnych cząsteczek na widmie zarejestrowano sygnał m/z 182, co wskazuje na obecność jonu C4H8NO2Se+. Istotnym sygnałem na widmie jest również występowanie jonu o m/z 130, ponieważ jest to masa charakterystyczna dla glutamylu, co zarazem potwierdza obecność γ-glutamylo-selenocystationiny w analizowanej próbce. Sygnały m/z = 400 i m/z = 299 różni fragment C4H7NO2, zatem odłączenie się części C4H7 pomiędzy m/z = 354 i 299 może także potwierdzać występowanie identyfikowanego związku.
Wnioski
Zastosowanie technik sprzężonych, które charakteryzują się unikatową selektywnością i czułością pozwala na prowadzenie badań w wielu dziedzinach: biochemii, medycynie, badaniach rutynowych, analizie środowiskowej oraz kontroli jakości żywności i leków.
Dodatkowo techniki te pozwalają na przeprowadzenie analizy specjacyjnej, która coraz częściej umożliwia znalezienie odpowiedzi, w jakiej formie badany analit znajduje się w analizowanym materiale. Wykorzystanie techniki chromatografii cieczowej połączonej z tandemową spektrometrią mas z jonizacją poprzez elektrorozpraszanie pozwoliło na rozdzielenie oraz identyfikację związków selenu w napojach roślinnych (jaglanym i sojowym).
Piśmiennictwo
- Gawęda E.: Selen i jego związki. „Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy”, 2014, 141-149.
- Klecha B., Bukowska B.: Selen w organizmie człowieka- charakterystyka pierwiastka i potencjalne zastosowanie terapeutyczne. „BROMAT CHEM TOKSYKOL – XLIX”, tom 4, 2016, 818-829.
- Navarro-Alarcon M., Cabrera-Vique C.: Selenium in food and the human body: A review. „Science of The Total Environment”, tom 400, 2008, 115-141.
- Reilly C.: Selenium in Food and Health. Springer, New York 2006.
- Pyrzynska K., Sentkowska A.: Liquid chromatographic analysis of selenium species in plant materials. „Trends in Analytical Chemistry”, tom 111, 128-138, 2019.
- Rayman M.: Food-chain selenium and human health: spotlight on speciation. „British Journal of Nutrition”, tom 100, 2008, 238-253.
- Bodnar M.: Sprawdzenie możliwości wytworzenia kandydata na materiał odniesienia na potrzeby specjacji selenu w oparciu o wzbogacone w selen kiełki roślin. Rozprawa doktorska, 2016.
- Zou X., Shen K., Wang C., Wang J.: Molecular recognition and quantitative analysis of free and combinative selenium speciation in selenium-enriched millets using HPLC-ESI-MS/MS. „Journal of Food Composition and Analysis”, tom 106, 2022.
- Ye M., Li J., Yu R. et al.: Selenium Speciation in Selenium-Enriched Plant Foods. „Food Analytical Methods”, tom 15, 2022, 1377-1389.
- Fang G., Lv Q., Liu C. et al.: An ionic liquid improved HPLC-ICP-MS method for. „Analytical Methods”, tom 20, 2015.
- Smrkolj P., Stibilj V., Kreft I., Germ N.: Selenium species in buckwheat cultivated with foliar addition of. „Analytical, Nutritional and Clinical Methods”, 2005, 675-681.
- Smrkolj P., Germ M., Kreft I., Stibilj V.: Respiratory potential and Se compounds in pea (Pisum sativum L.) plants grown from Se-enriched seeds. „Journal of Experimental Botany”, tom 57, 2006, 3595-3600.
- Germ M., Stibilj V.: Selenium and plants. „Acta Agriculturae Slovenica”, 2007, 65-71.
- Ferri T., Favero G., Frasconi M.: Selenium speciation in foods: Preliminary results on potatoes. „Microchemical Journal”, 2007, 222-227.
- Wróbel K., Wróbel K., Kannamkumarath S.S. et al.: HPLC-ICP-MS speciation of selenium in enriched onion leaves – a potential dietary source of Se-methylselenocysteine. „Food Chemistry”, 2004, 617-623.
- Kapolna E., Shah M., Caruso J., Fodor P.: Selenium speciation studies in Se-enriched chives (Allium schoenoprasum) by HPLC-ICP-MS. „Food Chemistry”, 2007, 1398-1406.
- Bańuelos G., Freeman J., Arroyo I.: Accumulation and speciation of selenium in biofortified vegetables grown under high boron and saline field conditions. „Food Chemistry”, 2020.
- Michalke B.: Metallomics: analytical techniques and speciation methods. 2017.
- Lorenc W.: Badanie specjacji pierwiastków toksycznych w próbkach żywności ciekłej i stałej technikami sprzężonymi LC/ICP-DRC-MS i ESI-MS/MS. Rozprawa doktorska, 2020.
- Siepak J.: Analiza specjacyjna w badaniach środowiska. „Ochrona Środowiska”, tom 17, 2015.
- Hulanicki A.: Analiza specjacyjna w badaniach środowiska naturalnego. „Przegląd Geologiczny”, tom 46, 1998, 9.
- Zhao Y.Q., Zheng J.P, Yang M.W. et al.: Speciation analysis of selenium in rice samples by using capillary electrophoresis-inductively coupled plasma mass spectrometry. „Talanta”, tom 84, 2011, 983-988.
- Ulewicz-Magulska B.: Selen w roślinnych surowcach leczniczych, zawartość, rozmieszczenie i wzajemne relacje z innymi pierwiastkami. Rozprawa doktorska, 2008.
- Karasiński J.: Scenariusz analityczny badania specjacji cynku w tkankach roślin hałdowych. Rozprawa doktorska, 2014.