Oznaczanie węglowodanów w produktach spożywczych techniką chromatografii jonowej
fot. iStock
HPAEC-PAD jest użyteczną i najpopularniejszą techniką z grupy IC stosowaną do oznaczania węglowodanów w próbkach żywności i nie tylko.
Głównym celem analizy żywności jest kontrola składu i jakości spożywanych przez konsumentów produktów. Szczególne znaczenie ma monitorowanie zawartości potencjalnie toksycznych substancji chemicznych wykrywanych w żywności, ale także kontrola procesów technologicznych podczas jej wytwarzania. Przykładami substancji, które mogą wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie ludzi, oznaczanych w żywności metodami chromatografii jonowej (IC), są nieorganiczne i organiczne jony oraz wybrane metale i metaloidy [1]. Występowanie tych substancji w produktach żywnościowych może być odzwierciedleniem ich zawartości w środowisku naturalnym, głównie w glebie, wodach opadowych i gruntowych, lub konsekwencją ich wprowadzania do żywności na etapie jej przetwarzania. Konsumenci domagają się zdrowych i bezpiecznych produktów spożywczych, które są dobrze zidentyfikowane pod względem pochodzenia i zawartości poszczególnych substancji chemicznych. W związku z tym ważne jest określenie ich autentyczności i rzeczywistego składu chemicznego w porównaniu do składu deklarowanego przez producenta [2]. Je...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników
Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:
- wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
- bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
- wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
- informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży