Wyszukaj w serwisie

Oznaczanie polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności

lab-polichlorowanych-bifenylifot. iStock

Żywność, jako element niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, stanowi źródło narażenia na polichlorowane bifenyle. Ze względu na charakter chemiczny związki te są wyzwaniem w analizie chemicznej.

TITLE: Determination of polychlorinated biphenyls in food samples

STRESZCZENIE: Polichlorowane bifenyle (PCBs) zaliczane są do związków chemicznych wywołujących długotrwałe, negatywne skutki zdrowotne w organizmie człowieka. Ze względu na obecność praktycznie we wszystkich elementach środowiska, w tym również w żywności, opracowano szereg procedur umożliwiających ich ilościową identyfikację. W niniejszym artykule przytoczono najczęściej wykorzystywane metody przygotowania próbek do analizy oraz wybrane sposoby wykrywania PCBs w produktach spożywczych: chromatografię gazową z detektorem wychwytu elektronów (GC-ECD), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrem mas (GC-MS), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas potrójnego kwadrupolu (GC-QQQMS) oraz chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas o wysokiej rozdzielczości (GC-HRMS).

SŁOWA KLUCZOWE: polichlorowane bifenyle, chromatografia gazowa, detektor ECD, zanieczyszczenia żywności

SUMMARY: Polychlorinated biphenyls (PCBs)...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników

Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:

  • wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
  • bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
  • wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
  • informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Poznaj nasze serwisy