Oznaczanie polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności

Żywność, jako element niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, stanowi źródło narażenia na polichlorowane bifenyle. Ze względu na charakter chemiczny związki te są wyzwaniem w analizie chemicznej.
TITLE: Determination of polychlorinated biphenyls in food samples
STRESZCZENIE: Polichlorowane bifenyle (PCBs) zaliczane są do związków chemicznych wywołujących długotrwałe, negatywne skutki zdrowotne w organizmie człowieka. Ze względu na obecność praktycznie we wszystkich elementach środowiska, w tym również w żywności, opracowano szereg procedur umożliwiających ich ilościową identyfikację. W niniejszym artykule przytoczono najczęściej wykorzystywane metody przygotowania próbek do analizy oraz wybrane sposoby wykrywania PCBs w produktach spożywczych: chromatografię gazową z detektorem wychwytu elektronów (GC-ECD), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrem mas (GC-MS), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas potrójnego kwadrupolu (GC-QQQMS) oraz chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas o wysokiej rozdzielczości (GC-HRMS).
SŁOWA KLUCZOWE: polichlorowane bifenyle, chromatografia gazowa, detektor ECD, zanieczyszczenia żywności
[...]