Reklama

Wyszukaj w serwisie

Oznaczanie polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności

lab-polichlorowanych-bifenyli
fot. iStock

Żywność, jako element niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, stanowi źródło narażenia na polichlorowane bifenyle. Ze względu na charakter chemiczny związki te są wyzwaniem w analizie chemicznej.

TITLE: Determination of polychlorinated biphenyls in food samples

STRESZCZENIE: Polichlorowane bifenyle (PCBs) zaliczane są do związków chemicznych wywołujących długotrwałe, negatywne skutki zdrowotne w organizmie człowieka. Ze względu na obecność praktycznie we wszystkich elementach środowiska, w tym również w żywności, opracowano szereg procedur umożliwiających ich ilościową identyfikację. W niniejszym artykule przytoczono najczęściej wykorzystywane metody przygotowania próbek do analizy oraz wybrane sposoby wykrywania PCBs w produktach spożywczych: chromatografię gazową z detektorem wychwytu elektronów (GC-ECD), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrem mas (GC-MS), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas potrójnego kwadrupolu (GC-QQQMS) oraz chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas o wysokiej rozdzielczości (GC-HRMS).

SŁOWA KLUCZOWE: polichlorowane bifenyle, chromatografia gazowa, detektor ECD, zanieczyszczenia żywności

[...]

Ten materiał dostępny jest dla zalogowanych użytkowników.
Załóż konto i dołącz do grona użytkowników naszego portalu!
Chcesz mieć dostęp do wszystkich materiałów na portalu?
Poznaj nasze serwisy