Oznaczanie polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności
fot. iStock
Żywność, jako element niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, stanowi źródło narażenia na polichlorowane bifenyle. Ze względu na charakter chemiczny związki te są wyzwaniem w analizie chemicznej.
TITLE: Determination of polychlorinated biphenyls in food samples
STRESZCZENIE: Polichlorowane bifenyle (PCBs) zaliczane są do związków chemicznych wywołujących długotrwałe, negatywne skutki zdrowotne w organizmie człowieka. Ze względu na obecność praktycznie we wszystkich elementach środowiska, w tym również w żywności, opracowano szereg procedur umożliwiających ich ilościową identyfikację. W niniejszym artykule przytoczono najczęściej wykorzystywane metody przygotowania próbek do analizy oraz wybrane sposoby wykrywania PCBs w produktach spożywczych: chromatografię gazową z detektorem wychwytu elektronów (GC-ECD), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrem mas (GC-MS), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas potrójnego kwadrupolu (GC-QQQMS) oraz chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas o wysokiej rozdzielczości (GC-HRMS).
SŁOWA KLUCZOWE: polichlorowane bifenyle, chromatografia gazowa, detektor ECD, zanieczyszczenia żywności
SUMMARY: Polychlorinated biphenyls (PCBs)...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników
Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:
- wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
- bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
- wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
- informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży