Niskie stężenia, skomplikowane matryce ‒ oznaczanie neonikotynoidów w próbkach środowiskowych i w żywności
Fot. iStock
TITLE: Low concentrations, complicated matrices ‒ determination of neonicotinoids in environmental and food samples
STRESZCZENIE: Neonikotynoidy to insektycydy powszechnie występujące w środowisku oraz w żywności. W artykule opisano podstawowe metody ich ekstrakcji z różnych matryc oraz identyfikacji i analizy ilościowej przy użyciu techniki LC-MS/MS. Omówione zostały także podstawowe problemy w analizie obejmujące niskie stężenia związków, wpływ matrycy na wyniki, a także ograniczenia związane z jonizacją tych substancji.
SŁOWA KLUCZOWE: neonikotynoidy, ekstrakcja, LC-MS, żywność, próbki środowiskowe
SUMMARY: Neonicotinoids are insecticides commonly detected in the environment and in food samples. The article describes the most common methods of their extraction, identification and quantitative analysis using the LC-MS/MS approach. Difficulties in analytical procedures, including very low concentrations of analytes, matrix effects and limited ionisation in ESI-MS are also briefly discussed.
KEYWORDS: neoni...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży