Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej

TITLE: Methods for determining the content of gluten proteins in gluten-free foods
STRESZCZENIE: Celiakia, zwana także chorobą trzewną, polega na trwałej nietolerancji pokarmowej glutenu. Spożycie żywności, w której występują nawet niewielkie ilości glutenu, prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, a w efekcie do zaburzenia wchłaniania oraz niedożywienia organizmu. Ważne jest więc zarówno odpowiedzialne postępowanie w zakresie doboru żywności przez osoby zmagające się z tym schorzeniem, jak i podawanie rzetelnej informacji o możliwości zanieczyszczenia produktu glutenem na etykiecie opakowania, co leży w kwestii producentów żywności. Objawy związane z chorobą występują nawet na skutek przyjęcia niewielkiej dawki białek glutenowych. Dlatego też kontrola żywności bezglutenowej (gluten-free) w zakresie obecności tych białek powinna być prowadzona przy użyciu czułych oraz precyzyjnych metod badawczych. Głównym celem artykułu jest charakterystyka metod badawczych służących detekcji białek glutenowych w żywności gluten-free.
SŁOWA KLUCZOWE: gluten, celiakia, alergia, PCR, ELISA, biosensory, chromatografia
[...]