Wyszukaj w serwisie

Komisja Europejska rozszerzyła zastosowanie biomasy drożdży

lab-biomasy-drożdży
fot. iStock

Komisja Europejska, na wniosek onesano, uregulowała kwestie rozszerzenia stosowania biomasy drożdży Yarrowia lipolytica jako nowej żywności (z ang. novel food). Do tej pory szczep drożdży kwalifikowany był wyłącznie w produkcji spożywczej w kategoriach środków zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała, przeznaczonych dla osób dorosłych oraz suplementów diety.

Rozszerzenie zastosowania dotyczy użycia Yarrowia lipolytica jako składnika żywności w kategoriach takich jak:

  • przetwory mleczne bez środków i ze środkami aromatyzującymi,
  • kakaowe i czekoladowe wyroby cukiernicze,
  • ziarno i śniadaniowe przetwory zbożowe,
  • pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie,
  • zioła i przyprawy,
  • przyprawy kulinarne i dodatki do potraw,
  • drożdże i produkty z drożdży,
  • a także przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi.

Unikalne właściwości biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, czyli pozytywny wpływ na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu, potwierdzono licznymi badaniamizapewnia Dominika Kowalczyk, prezes onesano.

Postbiotyczne drożdże Yarrowia lipolytica należą do innowacyjnych produktów żywnościowych. Powstają w wyniku naturalnego procesu fermentacji mikrobiologicznej oraz są w pełni wegańskie. Znajdują zastosowanie w żywności wzbogacanej. Testy wykazały, że ich masa doskonale sprawdza się w łączeniu, produkcji, pakowaniu i przechowywaniu produktów, takich jak jogurty, chrupki kukurydziane, pieczywo, przyprawy oraz różnego rodzaju smarowidła do pieczywa.

Opracowana przez nas i zabezpieczona patentowo technologia specjalnej, mikrobiologicznej fermentacji pozwoliła uzyskać formułę postbiotyczną wzbogaconą o minerały, m.in. selen, który w naszych produktach związany jest ze strukturami komórek drożdży Yarrowia lipolytica. Dzięki temu jest on organiczną, czyli najbardziej skuteczną formą tego pierwiastka wśród suplementów mineralnych dostępnych na rynkudodaje Dominika Kowalczyk.

Współpraca naukowa onesano i Uniwersytetu Łódzkiego, prowadzona w ramach projektu badawczego Science Hub, potwierdziła korzystny wpływ szczepu drożdży Yarrowia lipolytica na układ odpornościowy.

Źródło: informacja prasowa

Czytaj także: Kwasy nukleinowe ‒ niedoceniane składniki żywności

Reklama
Poznaj nasze serwisy