Kofeina w energetykach dostępnych na polskim rynku
Materiał badawczy i metoda badawcza
Analizie poddano 56 różnych napojów energetycznych dostępnych na polskim rynku (tab. 2), oznaczając w nich kofeinę, teofilinę i teobrominę przy zastosowaniu zoptymalizowanej metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej w układzie faz odwróconych (rys. 1). Próbki napojów zostały poddane odgazowaniu przy wykorzystaniu myjki ultradźwiękowej. Następnie próbki przesączono przez filtr strzykawkowy (0,45 µm) oraz rozcieńczono w stosunku 1:10 wodą dejonizowaną. Tak przygotowane próbki energetyków zostały poddane analizie chromatograficznej (rys. 2).
Rys. 1. Chromatogram nakładany, kolejność elucji: teobromina, teofilina, kofeina. Warunki procesu rozdzielania chromatograficznego: układ faz odwróconych RP-HPLC-UVVIS; kolumna analityczna ODS, C-18; 150 x 4,6 mm, faza ruchoma: 50/50 v/v (metanol/woda), natężenie przepływu fazy ruchomej: 1 ml/min; wielkość pętli zaworu dozującego: 20 µL; detekcja UV-VIS λ = 272 nm (zakres stężeń roztworów wzorcowych: 0,25 − 50 mg/l). Aparatura: chromatograf cieczowy firmy Shimadzu (Japonia)
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników
Dzięki rejestracji zyskasz dostęp do:
- wybranych artykułów merytorycznych związanych z praktycznymi aspektami funkcjonowania laboratoriów
- bieżących informacji na temat nowości w branży laboratoryjnej
- wydań 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- wywiadów z przedstawicielami świata nauki i biznesu
- informacji o tym, jak funkcjonują referencyjne placówki badawczo-rozwojowe
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży