Jakość wody pitnej – analiza i interpretacja

TITLE: Quality of drinking water – its analysis and interpretation
STRESZCZENIE: Woda jest podstawowym i niezbędnym produktem spożywczym. Wiedza na temat zagrożeń związanych z jej wpływem na zdrowie oraz sposób prowadzenia skutecznego nadzoru mającego na celu minimalizowanie potencjalnego ryzyka w ostatnich latach uległy znacznej zmianie. Od 2000 r. WHO jednoznacznie zaleca i propaguje prewencyjne podejście do bezpieczeństwa wody, oparte na zarządzaniu ryzykiem.
SŁOWA KLUCZOWE: woda do spożycia, jakość wody, ocena ryzyka, zarządzanie ryzykiem, zaopatrzenie w wodę, monitoring wody, kontrola wewnętrzna
SUMMARY: Water is a basic and essential food product. Knowledge about the risks associated with its impact on health and the way of conducting effective surveillance in order to minimise potential risks have changed considerably in recent years. Since 2000, WHO has strongly recommended and promoted a preventive approach to water safety based on risk management.
[...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!