Wyszukaj w serwisie

Jakość wody pitnej – analiza i interpretacja

lab-wody-pitnejfot. iStock

TITLE: Quality of drinking water – its analysis and interpretation

STRESZCZENIE: Woda jest podstawowym i niezbędnym produktem spożywczym. Wiedza na temat zagrożeń związanych z jej wpływem na zdrowie oraz sposób prowadzenia skutecznego nadzoru mającego na celu minimalizowanie potencjalnego ryzyka w ostatnich latach uległy znacznej zmianie. Od 2000 r. WHO jednoznacznie zaleca i propaguje prewencyjne podejście do bezpieczeństwa wody, oparte na zarządzaniu ryzykiem.

SŁOWA KLUCZOWE: woda do spożycia, jakość wody, ocena ryzyka, zarządzanie ryzykiem, zaopatrzenie w wodę, monitoring wody, kontrola wewnętrzna

SUMMARY: Water is a basic and essential food product. Knowledge about the risks associated with its impact on health and the way of conducting effective surveillance in order to minimise potential risks have changed considerably in recent years. Since 2000, WHO has strongly recommended and promoted a preventive approach to water safety based on risk management.

KEYWORDS: drinking water, water quality, risk assessment, risk management, water supply, water monitoring, internal control


Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją

Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:

  • merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
  • strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
  • wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
  • wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Reklama
Poznaj nasze serwisy