Czy jest nam potrzebna kontrola żywności? Rola i znaczenie analityki

Kontrola surowców oraz gotowych produktów pod kątem występowania zanieczyszczeń, w tym fizykochemicznych, gwarantuje wysoką jakość żywności, a tym samym poczucie bezpieczeństwa konsumentów.
„(…) Żywność jest towarem bardzo szczególnym ze względu na swoją podstawową rolę jako źródła energii i składników odżywczych oraz ścisły związek ze stanem zdrowia człowieka. Konsument jest nie tylko ostatecznym odbiorcą żywności, (…), lecz jednocześnie tym, który ponosi całe ryzyko konsekwencji zdrowotnych, związanych ze spożyciem żywności. Dlatego jest zrozumiałe, że bezpieczeństwo żywności jest pierwszym i głównym przedmiotem zainteresowania, gdy mówi się o jakości żywności”. To stwierdzenie dobrze oddaje relacje konsument – żywności oraz konieczność monitorowania jakości żywności [1].
Jakość żywności jest pojęciem złożonym i wieloelementowym. Składają się na nią zarówno elementy związane z wartością odżywczą, właściwościami sensorycznymi, ale także z jej bezpieczeństwem, pochodzeniem/autentycznością. Coraz większą rolę odgrywają funkcjonalność, wygoda oraz aspekty etyczne.
Z punktu widzenia [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!