Reklama

Wyszukaj w serwisie

Czy jest nam potrzebna kontrola żywności? Rola i znaczenie analityki

lab-kontrola-żywności
fot. iStock

Kontrola surowców oraz gotowych produktów pod kątem występowania zanieczyszczeń, w tym fizykochemicznych, gwarantuje wysoką jakość żywności, a tym samym poczucie bezpieczeństwa konsumentów.

„(…) Żywność jest towarem bardzo szczególnym ze względu na swoją podstawową rolę jako źródła energii i składników odżywczych oraz ścisły związek ze stanem zdrowia człowieka. Konsument jest nie tylko ostatecznym odbiorcą żywności, (…), lecz jednocześnie tym, który ponosi całe ryzyko konsekwencji zdrowotnych, związanych ze spożyciem żywności. Dlatego jest zrozumiałe, że bezpieczeństwo żywności jest pierwszym i głównym przedmiotem zainteresowania, gdy mówi się o jakości żywności”. To stwierdzenie dobrze oddaje relacje konsument – żywności oraz konieczność monitorowania jakości żywności [1].

Jakość żywności jest pojęciem złożonym i wieloelementowym. Składają się na nią zarówno elementy związane z wartością odżywczą, właściwościami sensorycznymi, ale także z jej bezpieczeństwem, pochodzeniem/autentycznością. Coraz większą rolę odgrywają funkcjonalność, wygoda oraz aspekty etyczne.

Z punktu widzenia [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy