Wyszukaj w serwisie

Biofilmy w systemach dystrybucji wody do spożycia – uwarunkowania, zagrożenia, metody eliminacji

lab-biofilmy
fot. iStock

Chociaż mechanizmy powstawania biofilmów w systemach instalacji wody zostały zbadane, to nadal zbyt mało uwagi poświęca się profilaktyce.

TITLE: Biofilms in drinking water distribution systems − conditions, threats, methods of elimination

STRESZCZENIE: Biofilmy to konsorcja komórek mikroorganizmów oraz organicznych i nieorganicznych substancji pozakomórkowych (EPS) utworzone na różnych powierzchniach zanurzonych w wodzie. Biofilmy mogą występować w postaci ciągłych warstw lub zasiedlać niewielkie powierzchnie instalacji. Biofilmy w sieciach wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi są odpowiedzialne za istotne pogorszenie jakości wody oraz za problemy eksploatacyjne. Chociaż mechanizmy powstawania biofilmów w systemach instalacji wody zostały zbadane naukowo, to nadal zbyt mało uwagi poświęca się profilaktyce – zwalczaniu biofilmu, zwłaszcza już w pierwszych stadiach jego powstawania. Pełne zrozumienie roli i funkcjonowania warstw biologicznych powinny stanowić podstawę dalszych badań nad opracowaniem skutecznych i bezpiecznych metod zwalczania biofilmów w warunkach przemysłowych.

SŁOWA KLUCZOWE: [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy