Reklama

Wyszukaj w serwisie

Wykorzystanie mikroorganizmów w nauce i przemyśle

fot. iStock

Technologie wykorzystujące potencjał mikroorganizmów rozwijają się bardzo dynamicznie, ponieważ drobnoustroje posiadają wiele korzystnych właściwości, dzięki którym możemy pozyskać różne substancje, takie jak antybiotyki i witaminy, a nawet otrzymać produkty spożywcze: chleb, piwo, wino, ser.

TITLE: The use of microorganisms in science and industry

STRESZCZENIE: Mikroorganizmy występują we wszystkich środowiskach na Ziemi, a do ich wykrycia oraz identyfikacji stosuje się wiele technik i metod biochemicznych, molekularnych oraz genetycznych. Istnieją drobnoustroje, które są szkodliwe, oraz takie, których zastosowanie jest korzystne, a czasami wręcz pożądane. Powszechne wykorzystanie mikroorganizmów w przemyśle znajduje swoje zastosowanie w: browarnictwie, winiarstwie, mleczarstwie, farmacji i biotechnologii. Ze względu na tak wielki potencjał i możliwości, technologie wykorzystujące drobnoustroje rozwijają się bardzo dynamicznie.

SŁOWA KLUCZOWE: mikroorganizmy, przemysł, antybiotyki, fagoterapia, biotechnologia

SUMMARY: Microorganisms occur in all environments on Earth, and many biochemical, molecular [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy