Wyszukaj w serwisie

Bezpieczeństwo wodne w kontekście jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Co składa się na proces zarządzania ryzykiem?

Są to: opis systemu zaopatrzenia w wodę, identyfikacja zagrożeń i zdarzeń niebezpiecznych, oraz ocena i kontrola ryzyka, a także kontrola zarządzania ryzykiem. Pozwala to na dokonanie całościowego „przeglądu” systemu zaopatrzenia w wodę. Co ważne, samo przeprowadzenie oceny ryzyka zgodnie z ww. normą nie wprowadza żadnych dodatkowych wymagań poza tymi, które już zostały przyjęte dla właściwego bieżącego zarządzania w przedsiębiorstwach [16]. W przypadku przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych ocena ryzyka powinna uzyskać zatwierdzenie właściwego kompetentnego organu, tj. wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w zakresie mającym na celu zapewnienie należytej jakości produkcji, dystrybucji i kontroli dostarczanej konsumentom wody.

Ponadto opracowana ocena ryzyka powinna uzyskać zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego (PPIS) lub Państwowego Granicznego Inspektoratu Sanitarnego (PGIS). Analiza ryzyka powinna być aktualizowana co najmniej raz na 10 lat, a w przypadku ujęć wody dostarczających mniej niż 1000 m3 wody na rok – nie rzadziej niż co 20 lat. Zatwierdzając taką ocenę, właściwe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej będą [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy