Wyszukaj w serwisie

Bezpieczeństwo wodne w kontekście jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

lab-bezpieczeństwo-wodne
fot. iStock

Woda jest zdatna do użycia, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych, pasożytów i wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia określone wymagania.

Truizmem, ale w związku z tytułem niniejszej pracy niezbędnym, jest stwierdzenie, że woda jest konieczna do życia i stanowi jedno z głównych źródeł substancji mineralnych (i nie tylko) dla naszego organizmu. Z niej się składamy, a z wiekiem jej ilość w organizmie zmniejsza się z około 75% u dzieci, do poniżej 50% u człowieka dorosłego. Podczas doby w normalnych warunkach człowiek traci od około 2 do 3 litrów wody, co zależy od wysiłku, warunków zewnętrznych i stanu zdrowia. Uzupełniamy te braki przede wszystkim poprzez picie wody, herbaty, kawy, soków oraz jedzenie różnych potraw. Wodę, w zależności od źródeł pochodzenia, zawierają różne ilości makro- i mikroskładników (m.in.: sodu, potasu, litu, magnezu, wapnia, chlorków, siarczanów, fluorków, jodków, azotanów, [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy