Badania wartości odżywczej – skąd się biorą informacje na opakowaniu

W analizach wartości odżywczych badania laboratoryjne są niezbędne – na etapie laboratoryjnym stosowane są różne techniki analityczne, od klasycznych technik wagowych, po zautomatyzowane urządzenia charakteryzujące się niejednokrotnie dużym stopniem skomplikowania.
Wzrastające zrozumienie dla potrzeb organizmu staje się współczesnym trendem, nie tylko z uwagi na coraz wyższe ceny żywności. Społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome, a większość ludzi uzmysławia sobie konieczność nie tylko zaspokojenia przyjemności kubków smakowych, ale przede wszystkim potrzebę zapewnienia odpowiedniego dostarczania substancji budulcowych i odżywczych z pokarmem. Dieta nie jest bowiem wymyślonym terminem – chociaż często używa się tego słowa w odniesieniu do specyficznego sposobu żywienia – ale codziennym dostarczaniem pożywienia organizmowi. Każdy z nas ma więc jakąś dietę. I każdy z ludzi, w mniejszym lub większym stopniu, zwraca uwagę na to, co jest napisane na opakowaniach produktów spożywczych.
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!