Wyszukaj w serwisie

Zapach siana, który koi nerwy; kumaryny w medycynie i przemyśle perfumeryjnym

TITLE: The smell of hay that soothes the nerves; coumarins in medicine and perfumery

STRESZCZENIE: Kumaryna to jeden z najpopularniejszych związków organicznych w wyrobach perfumeryjnych nadający im delikatny zapach siana ze słodką nutą migdałów. To pierwotne źródło nowoczesnej perfumerii, które pozwoliło perfumiarzom odciąć się od przeszłości i zwrócić oczy w stronę nowoczesnej abstrakcji. Po raz pierwszy została wykorzystana w przełomowym Fougère Royale (Houbigant), który to zapach całkowicie zrewolucjonizował świat perfum i wyznaczył nowe kierunki we współczesnej perfumerii. Kumaryna to niezwykła molekuła o wielu obliczach. Jest podstawowym materiałem w przemyśle perfumeryjnym, znajdziemy ją w wielu produktach do ciała i kosmetykach. Jej liczne naturalne i syntetyczne pochodne posiadają natomiast właściwości antyoksydacyjne, antykoagulacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne, antygrzybiczne, a nawet anty-HIV, czy antynowotworowe. W niniejszym artykule przedstawimy krótką charakterystykę kumaryny, jej zastosowanie w medycynie i przemyśle kosmetycznym.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją

Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:

  • merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
  • strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
  • wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
  • wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Reklama
Poznaj nasze serwisy