Reklama

Wyszukaj w serwisie

Właściwości kofeiny i jej wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu

lab-kofeiny
fot. iStock

Kofeina jest zaliczana do grupy związków chemicznych przyjmowanych przez większość populacji wraz z pożywieniem. Substancja ta poprawia koncentrację, zmniejsza senność i zmęczenie. Oprócz działania pobudzającego, związek ten może wywierać negatywny wpływ na organizm człowieka, przy dawkach powyżej 500 mg pojawiają się nadpobudliwość, bezsenność i problemy żołądkowe.

TITLE: Properties of caffeine and its use in various industries

STRESZCZENIE: Kofeina jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji psychoaktywnych na świecie. Jest zawarta nie tylko w takich surowcach roślinnych, jak kawa i herbata, ale również w ziarnach kakaowca i guarany. Pierwotnie swoje zastosowanie znalazła głównie w przemyśle spożywczym jako substancję pobudzająca ośrodkowy układ nerwowy. Kofeina jest obecnie uważana za substancję kontrowersyjną, dlatego jest przedmiotem wielu badań i dyskusji na temat jej pozytywnego i negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. W ostatnim czasie kofeina jest wykorzystywana nie tylko w produkcji żywności, lecz także w innych branżach przemysłowych, takich jak [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy