Właściwości kofeiny i jej wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu
fot. iStock
Kofeina jest zaliczana do grupy związków chemicznych przyjmowanych przez większość populacji wraz z pożywieniem. Substancja ta poprawia koncentrację, zmniejsza senność i zmęczenie. Oprócz działania pobudzającego, związek ten może wywierać negatywny wpływ na organizm człowieka, przy dawkach powyżej 500 mg pojawiają się nadpobudliwość, bezsenność i problemy żołądkowe.
TITLE: Properties of caffeine and its use in various industries
STRESZCZENIE: Kofeina jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji psychoaktywnych na świecie. Jest zawarta nie tylko w takich surowcach roślinnych, jak kawa i herbata, ale również w ziarnach kakaowca i guarany. Pierwotnie swoje zastosowanie znalazła głównie w przemyśle spożywczym jako substancję pobudzająca ośrodkowy układ nerwowy. Kofeina jest obecnie uważana za substancję kontrowersyjną, dlatego jest przedmiotem wielu badań i dyskusji na temat jej pozytywnego i negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. W ostatnim czasie kofeina jest wykorzystywana nie tylko w produkcji żywności, lecz także w innych branżach przemysłowych, takich jak farmacja i kosmetologia. Celem pracy jest ukazanie aktualnych informacji na temat wykorzystania kofeiny w różnych gałęziach przemysłu.
SŁOWA KLUCZOWE: kawa, kofeina, właściwości antyoksydacyjne
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży