Substancje intensywnie słodzące pochodzenia roślinnego − korzyści i zagrożenia
Fot. iStock
TITLE: Intense sweeteners of plant origin − benefits and threats
STRESZCZENIE: Obecnie do najczęściej
stosowanych substancji słodzących, będących zamiennikami sacharozy,
zalicza się syntetyczne substancje intensywnie słodzące (m.in.
aspartam, acesulfam K).
Jednak rosnąca świadomość konsumentów na temat zdrowia i
prawidłowego odżywiania sprawia, że coraz częściej poszukują oni
substancji intensywnie słodzących pochodzenia roślinnego. W
niniejszej pracy przedstawiono charakterystykę intensywnie słodkich
białek naturalnie występujących w roślinach, które w przyszłości
mogą znaleźć zastosowanie jako alternatywne substancje słodzące,
zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym.
SŁOWA KLUCZOWE: substancje intensywnie słodzące, słodkie białka
SUMMARY: Nowadays, the most commonly used sweeteners, which are substitutes for sucrose, include synthetic intense sweeteners (e.g. aspartame, acesulfame K). However, due to the growing awareness of issues related to health and proper nutrition, consumers are increasingly looking for intense sweeteners of plant origin. This paper presents the characteristics o...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży