Staphylococcus aureus – patogen przemysłowy

S. aureus w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym (Ph. Eur vs. ISO)
Ze względu na wysokie zdolności patogenne S. aureus, bakterie te stanowią fundament diagnostyki mikrobiologicznej z wielu rodzajów materiałów, w tym klinicznego, ale także przemysłowego (spożywczy, farmaceutyczny). Środki spożywcze oraz preparaty farmaceutyczne gwarantują idealne warunki wzrostowe dla wielu bakterii, ze względu na dostępność wody, elementy odżywcze (źródło węgla, aminokwasy, witaminy) oraz często przystępne wartości pH. Kwestia ta coraz częściej dotyczy także kosmetyków i środków pielęgnacyjnych o bogatym składzie. Obecność S. aureus jako patogenu wszędobylskiego i zdolnego do rozwoju zarówno na powierzchni naszej skóry, jak i w układzie pokarmowym musi zostać wyeliminowana z różnego rodzaju materiałów, różnymi metodami.
Obecność niektórych drobnoustrojów w preparatach niejałowych może mieć potencjalny wpływ na obniżenie oraz zniesienie efektu leczniczego danego preparatu, a ponadto może szkodzić zdrowiu konsumenta. Z tego powodu producenci muszą zapewnić niski [...]