Wyszukaj w serwisie

Staphylococcus aureus – patogen przemysłowy

LAB_4_21_Damian_Sztucki_STAPHYLOCOCCUS_AUREUS_SCHEM_1

S. aureus w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym (Ph. Eur vs. ISO)

Ze względu na wysokie zdolności patogenne S. aureus, bakterie te stanowią fundament diagnostyki mikrobiologicznej z wielu rodzajów materiałów, w tym klinicznego, ale także przemysłowego (spożywczy, farmaceutyczny). Środki spożywcze oraz preparaty farmaceutyczne gwarantują idealne warunki wzrostowe dla wielu bakterii, ze względu na dostępność wody, elementy odżywcze (źródło węgla, aminokwasy, witaminy) oraz często przystępne wartości pH. Kwestia ta coraz częściej dotyczy także kosmetyków i środków pielęgnacyjnych o bogatym składzie. Obecność S. aureus jako patogenu wszędobylskiego i zdolnego do rozwoju zarówno na powierzchni naszej skóry, jak i w układzie pokarmowym musi zostać wyeliminowana z różnego rodzaju materiałów, różnymi metodami.

Obecność niektórych drobnoustrojów w preparatach niejałowych może mieć potencjalny wpływ na obniżenie oraz zniesienie efektu leczniczego danego preparatu, a ponadto może szkodzić zdrowiu konsumenta. Z tego powodu producenci muszą zapewnić niski [...]

Ten materiał dostępny jest dla zalogowanych użytkowników.
Załóż konto i dołącz do grona użytkowników naszego portalu!
Chcesz mieć dostęp do wszystkich materiałów na portalu?
Poznaj nasze serwisy