Przeprowadzanie kontroli żywności na podstawie wytycznych UE

Właściwe organy powinny regularnie przeprowadzać kontrole urzędowe w oparciu o ocenę ryzyka oraz z właściwą częstotliwością we wszystkich sektorach oraz w odniesieniu do wszystkich podmiotów, działań, zwierząt i towarów podlegających prawodawstwu Unii dotyczącemu łańcucha rolno-spożywczego.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, organ kontrolny przeprowadza kontrolę podmiotów kontrolujących żywność, w tym podmiotów laboratoryjnych. Natomiast szczegóły tychże kontroli oparte są o regulacje wynikające z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Podstawa do przeprowadzania kontroli
Do przeprowadzania kontroli urzędowych, które mają na celu zweryfikowanie prawidłowego stosowania prawodawstwa Unii Europejskiej dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego oraz innych czynności urzędowych powierzonych organom państw członkowskich na mocy prawodawstwa UE dotyczącego [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!