Reklama

Wyszukaj w serwisie

Przeprowadzanie kontroli żywności na podstawie wytycznych UE

lab-kontroli-żywności
fot. iStock

Właściwe organy powinny regularnie przeprowadzać kontrole urzędowe w oparciu o ocenę ryzyka oraz z właściwą częstotliwością we wszystkich sektorach oraz w odniesieniu do wszystkich podmiotów, działań, zwierząt i towarów podlegających prawodawstwu Unii dotyczącemu łańcucha rolno-spożywczego.

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, organ kontrolny przeprowadza kontrolę podmiotów kontrolujących żywność, w tym podmiotów laboratoryjnych. Natomiast szczegóły tychże kontroli oparte są o regulacje wynikające z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Podstawa do przeprowadzania kontroli

Do przeprowadzania kontroli urzędowych, które mają na celu zweryfikowanie prawidłowego stosowania prawodawstwa Unii Europejskiej dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego oraz innych czynności urzędowych powierzonych organom państw członkowskich na mocy prawodawstwa UE dotyczącego [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy