Wyszukaj w serwisie

Mikroorganizmy a stres środowiskowy – czynniki hamujące i stymulujące rozwój bakterii

Przetrwalniki mają okrągły lub owalny kształt i ułożone są w komórce w różny, charakterystyczny dla danego gatunku sposób. W celach diagnostycznych, aby uwidocznić struktury wewnątrzkomórkowe, stosuje się specjalny rodzaj barwienia, dzięki któremu można wykryć endospory i zidentyfikować daną bakterię na podstawie jej ułożenia. Endospory u Clostridium perfringens cechują się centralnym położeniem i kształtem beczki, u C. novyi – podbiegunowo lub centralnie, u C. tetani – biegunowo w kształcie pałeczki dobosza, u C. botulinum – podbiegunowo w formie rakiety tenisowej, u C. difficle także podbiegunowo, a u Bacillus anthracis − centralnie [5, 6].

Głównym czynnikiem abiotycznym, na który oporne są przetrwalniki bakteryjne, jest wysoka temperatura, dlatego nie bez powodu zaleca się, aby procesy sterylizacji przeprowadzać przez około 30 minut, bowiem ten czas powoduje prawdopodobną śmierć wszystkich potencjalnych spor. Niemniej jednak wykazano, że spory C. botulinum potrafią przetrwać temperaturę 105°C nawet przez 3-4 godziny, a w 115°C przez 12 minut. Właściwość ta uwarunkowana jest obecnością w strukturze endospory DPA, czyli dipikolinianu, który występuje jako kompleks z jonami wapnia. [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy