Kwasy nukleinowe ‒ niedoceniane składniki żywności

TITLE: Nucleic acids ‒ underrated food components
STRESZCZENIE: Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA i RNA powszechnie występujące w żywności mają także duże znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.
SŁOWA KLUCZOWE: pokarmowe kwasy nukleinowe, zawartość DNA/RNA w żywności, rola żywieniowa
SUMMARY: The current research on nucleic acids concentrates on their role as a genetic material. It may be presumed however, that DNA and RNA being the widespread food components are also of great nutritional significance. This is testified by the presence [...]