Reklama

Wyszukaj w serwisie

Kosmetyki bez zapachu wyzwaniem branży chemicznej

Naukowcy z Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej badają, jak zapachy wpływają na nasze emocje, zdrowie i codzienne wybory. Szukają sposobów, by miłe zapachy były bezpieczne dla osób wrażliwych na alergeny.

– Zapachy to nic innego jak chemiczne komunikaty. Wiosną rośliny intensywnie produkują związki organiczne, które pobudzają nasz węch i wpływają na emocje – tłumaczy dr inż. Jolanta Janiszewska, liderka Grupy Badawczej Farmacji, Chemii Kosmetycznej i Biotechnologii Łukasiewicz – IChP. – Cząsteczki zapachowe potrafią działać zupełnie inaczej w zależności od stężenia. Skatol w wysokim stężeniu pachnie jak naftalina, a po rozcieńczeniu przypomina zapach fiołków! Podobnie inne substancje – w małych ilościach koją, a w większych mogą drażnić dodaje ekspertka.

Wiosenny zapach kontra alergie

Choć zapachy potrafią poprawiać nastrój, dla alergików mogą być prawdziwym wyzwaniem. Wraz z nadejściem wiosny przyroda eksploduje aromatami, ale wraz z nimi w powietrzu unoszą się również alergeny – pyłki, zarodniki pleśni i związki zapachowe, które mogą wywoływać kichanie, podrażnienia skóry czy reakcje układu oddechowego. Co więcej, nie tylko natura jest źródłem problemu – alergeny zapachowe znajdują się także w kosmetykach, detergentach i perfumach, a ich stężenie może wpływać na nasze samopoczucie. Dlatego osoby wrażliwe powinny szczególnie dbać o wybór produktów, starannie sprawdzając ich etykiety pod kątem alergenów. Ich lista jest długa i obejmuje takie składniki jak linalool, limonene, citral, eugenol czy benzyl alcohol. To właśnie one, choć nadają kosmetykom piękny zapach, mogą prowadzić do podrażnień, wysypek czy nawet problemów z oddychaniem. Zgodnie z nowymi regulacjami unijnymi producenci muszą informować na opakowaniach o każdym alergenie, którego stężenie przekracza 0,001% w kosmetykach pozostających na skórze i 0,01% w produktach do spłukiwania. Ich liczba rozszerzyła się z 26 do 81. Oznacza to, że niektóre popularne nuty zapachowe – jak olejek cytrynowy, lawenda czy drzewo sandałowe – mogą stać się problematyczne.

Pachnie pięknie, ale czy bezpiecznie?

W obliczu rosnącej liczby alergii przemysł kosmetyczny i chemiczny stają przed wyzwaniem: jak wykreować produkt o pięknym zapachu, a jednocześnie zminimalizować ryzyko podrażnień?

Odpowiedzią na to wyzwanie są nowoczesne technologie, badania nad stabilnością zapachów i rozwój alternatywnych składników – tłumaczy mgr inż. Dorota Szczęsna z Sekcji Materiałów Bioaktywnych i Kosmetyków Łukasiewicz – IChP. – Nasz Instytut pracuje nad metodami testowania kosmetyków, które pozwolą ocenić ich wpływ na skórę i zdrowie użytkowników, jednocześnie optymalizując receptury. Bo piękny zapach to przyjemność, ale bezpieczny zapach to już jest prawdziwa nauka podkreśla badaczka.

Składniki zapachowe mają ogromny wpływ na stabilność produktu, mogą zmieniać jego barwę, konsystencję, a nawet skuteczność konserwantów. Czasem działają korzystnie, jak w przypadku olejków eterycznych, które pozwalają ograniczyć ilość środków konserwujących. Jednak wchodząc w reakcje z innymi składnikami, mogą również wywoływać alergie lub osłabiać trwałość receptury.

Z tego względu w Europie rośnie popularność kosmetyków bezzapachowych, a producenci coraz częściej sięgają po skoncentrowane kompozycje zapachowe, które pozwalają znacząco zmniejszyć ilość używanych substancji aromatycznych i tym samym obniżają ryzyko alergii. W przypadku istniejących produktów zmniejszenie ilości alergenów często wiąże się ze zmianą profilu zapachowego, co stanowi kolejne wyzwanie dla branży kosmetycznej.

Przyszłość kosmetyków – zapach bez zapachu

Przyszłość przemysłu kosmetycznego coraz wyraźniej zmierza w kierunku produktów bezzapachowych. Choć zapach jest dla wielu kluczowym elementem przy wyborze kosmetyków, rosnąca liczba alergików i osób o wrażliwej skórze skłania producentów do ograniczania ilości substancji zapachowych. Coraz więcej konsumentów świadomie rezygnuje z perfumowanych formuł, wybierając bezpieczeństwo zamiast doznań zapachowych. Opracowanie całkowicie bezzapachowych, a jednocześnie skutecznych produktów to wyzwanie, z którym zmaga się cała branża.

Źródło: ICHP Łukaszewicz, chp.lukasiewicz.gov.pl

Czytaj także: Analiza produktów kosmetycznych – dążąc do ideału

Poznaj nasze serwisy