Grzyby wielkoowocnikowe jako superfoods
Boczniaki (Pleurotus (Fr.) P. Kumm.)
Pleurotus to rodzaj skupiający wiele jadalnych gatunków grzybów, wśród których należy wymienić gatunki krajowe, głównie:
- boczniaka ostrygowatego (P. ostreatus) pospolicie występującego, owocnikującego późną jesienią oraz zimą głównie na drewnie drzew liściastych w formie półokrągłych, szarych, czasem lekko fioletowych czy brązowych owocników o wspólnej podstawie, ułożonych w dachówkowate karpy;
- boczniaka mikołajkowego (P. eryngii) będącego pod ścisłą ochroną gatunkową, obecnego na rynku głównie z upraw, który od pozostałych gatunków boczniaków różni się grubym, mięsistym, jasnym trzonem i małym brązowym kapeluszem;
- boczniaka łyżkowatego (P. pulmonarius) występującego na drewnie drzew liściastych, jak buk, dąb, lipa, wierzba czy czereśnia, niekiedy w parkach i ogrodach, owocnikującego od czerwca do września w dużych skupiskach tworzonych przez białawe lub szarobrązowe, niemal płaskie owocniki o krótkim, bocznym trzonie;
- oraz ich egzotycznych kuzynów, jak występujący w Azji boczniak cytrynowy (P. citrinopileatus) o jasnej, żółtej barwie owocników czy rosnący w klimacie tropikalnym boczniak różowy (P. djamor<...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży