Grzyby wielkoowocnikowe jako superfoods
- fot. iStock
TITLE: Macrofungi as superfood
STRESZCZENIE: W większości społeczeństw zachodnich przez lata uznawano, że grzyby wielkoowocnikowe mają znikomą wartość odżywczą, a wybrane gatunki doceniano jedynie za walory smakowe. Inspiracja wschodnią medycyną naturalną, która od wieków wykorzystywała różne gatunki grzybów, zapoczątkowała badania nad możliwością ich stosowania w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Badania te potwierdziły, że grzyby są źródłem wielu składników odżywczych oraz substancji bioaktywnych i nie bez przyczyny nazywane były w antycznych czasach „leśnym mięsem”.
SŁOWA KLUCZOWE: superfood, żywność funkcjonalna, owocniki, grzyby wielkoowocnikowe, właściwości biologiczne, substancje biologicznie czynne
SUMMARY: For years, macrofungi were considered as having minimal nutritional value and selected species were only appreciated for their taste. The inspiration from Eastern natural medicine, based on the use of mushrooms, gave rise to research on their therapeutic action against many diseases of affluence. This research has shown that mushrooms, in ancient times called „forest meat” for a reason, are rich in nutrients and bioactive compounds.
KEYWORDS: superfood, functional food, fruiting bo...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży