Granica oznaczalności dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów w żywności
fot. iStock
Zgodnie z EA-4/22 G:2018 w UE zaistniała potrzeba harmonizacji co do badań laboratoryjnych, jak również otrzymywanych wyników. Dlatego też EA-4/22 G:2018 szczegółowo omawia kryteria, które powinny być stosowane w ocenie laboratoriów wykonujących badania pozostałości pestycydów w obszarze rolno-spożywczym, z uwagi na to, iż wyniki tych badań mają duży wpływ na bezpieczeństwo żywności.
Granicą oznaczalności nazywamy tego rodzaju minimalne stężenie ilości produktu, które stanowi istotny sygnał dla dokonującego oznaczenia co do uzyskiwania precyzyjnych i dokładnych wyników pomiarów. Granica oznaczalności zależy od właściwości oznaczanych produktów, stosowanych aparatur służących do wyznaczania tychże granic oraz warunków dokonywania pomiarów. Zgodnie z EA-4/22 G:2018 granice oznaczalności (LOQ) oznaczają najniższe zatwierdzone stężenie analitu, jakie może być ilościowo oznaczone z możliwą do przyjęcia dokładnością przy zastosowaniu pełnej metody analitycznej.
Środki ochrony roślin
Środki ochrony roślin to inaczej pestycydy, które w nomenklaturze prawniczej zajmują szczególne miejsce ze względu na Ustawę o środkach ochrony roślin. Ustawa ta w swoich zapisach odwołuje się do przepisów UE co do regulacji w zakresie stosowania pestycydów. Zgodnie z Rozporządzeniem P...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją
Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:
- merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
- strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
- wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
- porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
- wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
- kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży